Så populära är de olika gymnasieprogrammen

Ekonomiprogrammet är fortsatt populärast i Luleå gymnasieskola. Samtidigt blir det nollintag på humanistiska programmet, som endast har fyra sökanden. Här är hela listan över gymnasieprogrammen med högst och lägst antal sökanden.

Arbetsmarknadens behov, elevernas efterfrågan, tillgång till APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande) samt ekonomi och organisation är aspekter som vägs in när det beslutas om antal platser på olika gymnasieprogram. I grunden finns också rekommendationer från Skolverket.

Arbetsmarknadens behov, elevernas efterfrågan, tillgång till APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande) samt ekonomi och organisation är aspekter som vägs in när det beslutas om antal platser på olika gymnasieprogram. I grunden finns också rekommendationer från Skolverket.

Foto: Jenny Stjernström

Luleå2024-03-27 13:19

I ensamt majestät står ekonomiprogrammet över populäraste programmen på Luleå gymnasieskola. Norrbottens-Kuriren har tittat på siffrorna över hur elever sökt in till programmen höstterminen 2024.     

Ekonomiprogrammet har 122 förstahandssökande, vilket är flest bland alla program. Närmast den siffran är samhällsvetenskapsprogrammet med 92 förstahandssökande.

– Det är ett jättepoppis program och det är en trend som finns i hela landet. Det är ett fortsatt starkt söktryck, det har sett ungefär likadant ut senaste åren även om det minskat lite grann, säger Eva Lindbäck, skolchef på Luleå gymnasieskola.

En teori kan vara att ekonomiprogrammet har nya ämnen, jämfört med grundskolan.

– Historia och samhällskunskap har de läst i grundskolan. Ekonomiprogrammet blir plötsligt något nytt, säger Lena Berg, studie- och yrkesvägledare.

– Jag har frågat elever och de lyfter fram att ekonomi och juridik känns spännande, att det ligger i tiden, säger rektor Camilla Millgård. 

undefined
"Många elever säger att det är mycket tuffare än man trodde. Det är mycket plugg", säger Camilla Millgård, rektor på ekonomiprogrammet.

Samtidigt bedömer Skolverket att platser inom högskoleförberedande program bör minska, såsom till exempel ekonomiprogrammet, till förmån för yrkesprogram. Det framgår av rapporten Planeringsunderlag för gymnasial utbildning för Norrbottens län.

Hotell- och turismprogrammet beskrivs som en raket i årets statistik – och står för en rejäl upphämtning.

– Jag är inte jätteförvånad. De är duktiga på att synas i sociala medier och är med där det händer. Jag förstår att deras program lockar ungdomar. De har ett starkt stöd från näringslivet och branschen, säger Eva Lindbäck.

undefined
Trenden är att yrkesprogram ökar i popularitet, enligt skolchef Eva Lindbäck på Luleå gymnasieskola.

Antalet platser på el- och energiprogrammet utökas kraftigt till hösten från 32 till 48, vilket är enligt Skolverkets rekommendationer.

51 elever har angett programmet som ett förstahandsval.

– Vi vet att det är en efterfrågad utbildning och vi vill bidra till samhällsomvandlingen, med den nya industrin som växer fram. Därför väljer vi att utöka, säger hon.

Programmet får en ny inriktning utöver elteknik; automation.

Ett program som kämpar är estetiska programmet med sina fyra olika inriktningar; bild, dans, musik och teater. Dansinriktningen har 6 sökanden och Teater har 5 sökanden. Men antal platser, 12 stycken vardera, förblir oförändrat.

– Vi vill bidra till Luleå som kulturstad och det är viktigt att kunna behålla en bredd på det estetiska programmet. Vi vill hålla liv i alla fyra inriktningar och rektor jobbar med samläsningslösningar inom flera ämnen, säger Lindbäck.

Hur länge kan en sådan lösning fungera?

– Jag vet inte. Vi får ta det år för år, vi försöker marknadsföra programmet på bästa sätt. Vi är väldigt rädda om vårt estetiska program.

Nollintag blir det på humanistiska programmet, egentligen redan i fjol – men även till hösten.

– Det är väldigt få sökanden och då var vårat förslag till politikerna att inte ta in elever på det programmet. Elever som vill läsa språk och kultur kan få mycket sådant om de väljer samhällsvetenskapliga programmet.

Naturvetenskapliga programmet viker i antal sökande och får även färre platser till hösten. Även teknikprogrammet minskar, och har gått från tre klasser till två senaste åren.

En helt ny linje ser dagens ljus till hösten, international class som har 30 platser. Söktrycket är inte närheten av den siffran, då 6 elever angett programmet som förstahandsval.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!