De drabbas av hamnexpansionen: "Död hand över Sandön"

Heta känslor väcktes under samrådsmötet om expansionen av Luleå hamn i kommande år. Inte minst bullernivåerna oroar många. "Ni har lagt en död hand över Sandön", sa Håkan Bergström, fast boende på ön.

EF

Foto: Nils Johansson

Luleå2024-04-16 21:44

Enorma förändringar väntar i Luleå hamn i kommande tioårsperiod. Nya landytor på 750 000 kvadratmeter ska skapas för en ny hamnplan och järnvägslösning, allvädersterminal och logistikpark för lagringsytor samt inte minst en utbyggd djupkaj som blir 1068 meter lång.

Allting för att möta behoven hos de tunga industriaktörerna H2 Green Steel i Boden, SSAB:s "minimills" och LKAB:s industripark Reemap och för att säkra den framtida hamnverksamheten som ska pågå alla dygnets timmar.

Enligt hamnens egna prognoser beräknas antalet fartygsanlöp öka från dagens cirka 600 per år till uppemot 2 500 (!) fartyg per år framåt 2030.

Likaså väntas godsmottagningen öka nästan fyrdubbelt från i dag cirka åtta miljoner ton till närmare 30 miljoner ton år 2030.

Samtidigt växer oron hos de cirka 40 stugägarna och tiotalet åretrunt-boende på Sandön på andra sidan fjärden, som alla påverkas mycket av såväl byggprocesserna som de framtida industri- och hamnverksamheterna.

undefined
Luleå hamns vd Anders Dahl försökte svara på många frågor från oroliga Sandöbor efter samrödsmötet på tisdag kväll.

Därför hade Luleå hamn bjudit in till samråd för alla intresserade under tisdag kväll som ett steg i den process som nu sker enligt miljöbalken innan en miljö- och konsekvensbeskrivning och slutligen en tillståndsansökan hos Länsstyrelsen.   

Konferenslokalen i Luleå energi arena var i princip fullsatt med ett 70-80-tal berörda och andra Sandöbor. 

– Mycket ska ske och det ska ske väldigt fort, med en enormt tajt tidsplan, sa hamn-vd Anders Dahl när han redogjorde för alla premisserna inför hamnexpansionen. 

Men redan tidigt under mötet började heta känslor väckas hos Sandöborna som var skarpt kritiska inte minst mot den, enligt dem, bristfälliga informationen om vilka bullernivåer som hamnexpansionen, godshanteringen och alla fartygsanlöp dygnet runt kommer innebära.

Farhågor finns om bullernivåer uppåt 50-55 decibel och flera åhörare ifrågasatte också varför de hamnansvariga bara redovisade uppskattningar rörande själva verksamhetsbullret, utan att ta hänsyn till att annat buller drabbar Sandöborna redan under den fyra-femåriga byggfas som väntar.

Även den ovissa framtiden för småbåtshamnen i Strömören dryftades länge, många Sandöbors förbindelse mellan ön och fastlandet, men hamnen och kommunen har ännu inte presenterat något ersättningsalternativ för den nu stängda hamnen. 

– Det är inte mänskligt vad ni utsätter oss för, sa en kvinnlig åhörare.

– Ni kan inte köra över människor på det här sättet. Våra liv är satta på paus, och jag vet inte var jag bor om några år, sa en annan.

– Hamnen tar alla fördelar och intäkter, medan vi får utgifterna. Ingen ser till helhetsansvaret och ser hur vi drabbas. Vill du köpa vår stuga? undrade en tredje åhörare i fråga till hamnchefen Anders Dahl.

undefined
"Det går inte att sälja en stuga på Sandön längre, du får skänka bort dem", säger Håkan Bergström, en av flera upprörda åhörare vid samrådsmötet rörande expansionen i Luleå hamn.

Efteråt var det få som ville uttala sig med namn men Håkan Bergström, fast boende på Sandön sedan fyra år tillbaka och före det stugägare i tolv år, uttryckte det många andra kände. 

– Luleå hamn plockar hus och hem av oss, och då blir det heta känslor.

Han beskrev hur hela den planerade hamnexpansionen redan har lagt "en död hand" över norra Sandön, där alltfler stugor nu läggs ut till försäljning. 

 – Men det går inte att sälja en stuga där längre, du får skänka bort dem. Luleå hamn började med att plocka båthamnen i Strömören av oss, sa att vi skulle få någon annanstans att lägga båtarna. Men det blev inget av det. 

– Och nu fick vi inga andra besked heller, annat än hur tillståndsprocessen går till. Det var ingen dialog utan mer en ensidig kommunikation från Luleå hamns sida.

Precis som flera andra ville han att Luleå hamn skulle redovisa för den sammanlagda bullernivån i kommande år.

– Om bara Luleå hamn i sig som kommer överstiga gränserna, hur ska det då bli med övriga industriraktörer? Sen tillkommer byggbullret och det ska pålas under den processen. Det kommer låta fruktansvärt

Vad förväntar ni er för kompensationer av Luleå hamn?

– Det måste bli så att de löser in oss i slutändan, för det kommer inte att gå att bo där längre. Vem vill bo i en miljö med 50-55 decibels buller? Ingen är intresserad av det, säger Håkan Begström.

undefined
"Tillståndsdelen är den hårda delen men vi har ju också medborgadialogen, med möten nästan varje månad där vi pratar om buller, kompensationer och annat", säger Anders Dahl, vd för Luleå hamn.

Anders Dahl och övriga ansvariga inom Luleå hamn var förberedda på att samrådsmötet skulle präglas av oro, frustration och andra negativa tongångar.  

Samtidigt hänvisar hamn-vdn till att samtalen med alla berörda fortsätter i en parallell process.  

– Tillståndsdelen är den hårda delen men vi har ju också medborgadialogen, med möten nästan varje månad där vi pratar om buller, kompensationer och annat. Vi har lovat Sandöborna flera besked redan nästa vecka och kommer kunna ha konkreta alternativ efter sommaren.

Bland de alternativ som nämndes på mötet fanns att förbättra miljön för de boende genom ljudisolerande åtgärder i fastigheterna. 

– Sen kan vi kompensera för värdeminskningar också.

Är inlösen av stugurna och fastigheterna den sista utvägen?

– Ja, vi vill undvika det eftersom vi ser inlösen som det mest inhumana sättet. Men det är inget vi kan styra över, utan det måste ske på frivillig basis. Det bästa vore om vi kunde samsas så att alla kunde få vara kvara på Sandön utifrån sina förutsättningar. Om de inte känner att det är rimligt, då får vi hitta andra sätt, säger Anders Dahl, vd för Luleå hamn.

I samrådsprocessen kan berörda Sandöbor och andra även lämna synpunkter skriftligen, vilket måste ske senast den 2 maj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!