Färre vårdplatser belastar kommunen: "Komplext"

Kommunen behöver gå till botten varför topparna i vård och omsorg uppstår. "När de drog ner på platserna i regionen ökade ju trycket hos oss", säger Fredrik Hansson (S), socialnämndens ordförande.

Arkivbild. Per-Olof Tjärdalen, ledamot för Moderaterna i socialnämnden, ska ta vidare frågan till verksamhetschefen och i så fall diskutera med övriga partier i Alliansen om problematiken med avlastning.

Arkivbild. Per-Olof Tjärdalen, ledamot för Moderaterna i socialnämnden, ska ta vidare frågan till verksamhetschefen och i så fall diskutera med övriga partier i Alliansen om problematiken med avlastning.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2018-09-20 15:27

Anhöriga nekas avlastning för att trygghetsplatserna på boenden går före. Norrbottens Media har tidigare berättat om att kommunen gång efter gång avbokade avlastning för en kvinna vars sambo blev halvsidesförlamad i samband med en stroke. Socialförvaltningen på uppdrag av socialnämnden, jobbar frekvent med att ta reda på vad som gör att kölistorna till korttidsboenden och trygghetsboenden ökar, så kallade toppar i systemet.

– Det är klart att det är olyckligt att det har blivit så här och anhöriga gör ju ett jättejobb, säger Fredrik Hansson (S), socialnämndens ordförande.

LÄS MER: "Nekas avlastning i sista sekund – "Ilskan håller mig uppe"

I våras var det en rejäl topp som dalade under sommaren. Då hade också kommunen beslutat om att öppna upp en avdelning på gruppboendet Fyren specifikt för avlastning.

– Tittar vi i jämförelsebara kommuner har vi inte mindre boendeplatser. Man får titta på hur andra kommuner gör för att undvika toppar, säger Fredrik Hansson.

LÄS MER: Verksamhetschefen: "Jag förstår de anhöriga"

Under sommaren kunde personal från hemtjänstens resursteam hoppa in och jobba på Fyren. Enligt verksamhetschefen för vård och omsorg står anläggningen riggad och klar men platserna är tomma i och med att det inte finns någon personal.

– Vi måste ta reda på om det är organisatoriskt. Jag skulle akta mig för att säga att det behövs mer platser.

I januari 2017 kom en ny lag som innebar att kommunen har tre dagar i stället för fem dagar på sig att besluta vad som händer efter att en enskild patient blir utskriven från sjukhuset. Det har satt en högre press på kommunen enligt Hansson.

– Det handlar mycket om att kunna rigga och se vad som behövs. Redan när patienten är inskriven ska det finnas en plan för personen vad som händer när den är klar på sjukhuset.

Kan det finnas ett samband mellan att köerna försvann under sommaren och att Fyren öppnade?

– Det kanske är så det får ju utredningen visa i så fall. Eller om man kan undvika att topparna uppstår, men om de uppstår får man fundera vad man då behöver göra för insatser och åtgärder. Jag har svårt att tro, att helt plötsligt blir Luleås invånare jättesjuka utan vi måste titta vad det kan bero på. Man måste också titta hur det ser ut på regionen med vårdplatser om det finns något samband där. När de drog ner på vårdplatserna där så ökade ju trycket hos oss. Det är komplext, säger Fredrik Hansson.

Per-Olof Tjärdalen, ledamot för Moderaterna, har inte fått någon information om bristerna och att verksamheten skulle vara särskilt ansträngd.

– Jag tycker självklart att det är dåligt när kommunmedborgare drabbas av uteblivit stöd från kommunen. Jag kommer på nästa möte ställa en fråga till ansvarig verksamhetschef om detta för att få dennes syn på saken. Leder det svaret till att jag politiskt kan hitta en väg för att komma tillrätta med problemet kommer jag att söka stöd från övriga partier för att välja den vägen, säger Per-Olof Tjärdalen (M)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om