Förra veckan trädde anställda vid psykiatrin på Sunderby sjukhus fram och berättade att verksamhetsområdeschef och biträdande verksamhetsområdeschef gått ut med allvarliga anklagelser mot personal anställda inom psykiatrins verksamhet på Sunderby sjukhus.
Personal uppgavs ha stulit från patienter, förvarat alkohol i personalrummets kylskåp, uttryckt sig rasistiskt, möjligen begått sekretessbrott och annat olämpligt och otillåtet beteende. Av brevet framkom det var en del av en kultur som fanns på arbetsplatsen.
Allt fanns att läsa i det veckobrev som publicerats på regionens intranät, tillgängligt för samtliga anställda inom regionens verksamheter att läsa. Syftet med publiceringen var enligt cheferna att visa att problem på avdelningen tas på största allvar och hanteras. De beklagade också anställdas tolkning av brevet.
Enligt uppgift från personal låg flera av händelserna långt tillbaka i tiden, personer som misskött sig på jobbet hade redan slutat och flera andra åtgärder var vidtagna. Anställda kände sig utpekade och menade att publiceringen orättvist slog mot hela personalgruppen.
Nu har ordförandena Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet, Eva Westerlund, Kommunal Region Norrbotten och Jenny Hedgren Rönnlund, Läkarföreningen i Norrbotten gått ut med ett gemensamt uttalande.
"Förtroendet för de chefer som författat brevet och högsta ledningen inom psykiatrin och HR-avdelningen som godkänt publicering av veckobrevet är förbrukat. I de fall där det förekommit missförhållanden, bör det adresseras korrekt och till de personer som berörs och inte till en hel personalgrupp", står det i uttalandet.
– Det är viktigt att vi gör det här våra medlemmars skull. Sådant här ska inte förekomma, säger Elisabeth Lindblad.
Det framgår också att en ursäkt från arbetsgivaren har publicerats i det senaste veckobrevet, men den är enligt de fackliga representanterna inte godtagbar.
– Sådana här frågor löser man internt på arbetsplatsen, inte via ett intranät där 7 000 personer kan gå in och läsa, säger Eva Westerlund.
"Det här kan leda till konsekvenser med att bemanna, rekrytera och behålla personal. Vi har redan idag kompetensbrist och svårigheter att bemanna inom hälso- och sjukvården och i högsta grad inom psykiatrin", skriver de.