Ungerns parlament har till slut godkänt Sveriges Natoansökan och nu återstår bara formaliteter innan ett fullvärdigt medlemsskap.
– Väldigt bra. Vi har väntat i snart två års tid nu och äntligen händer det, säger F 21-chefen Peter Greberg vid pressträffen på F 21 när de amerikanska bombflygen B-1B Lancer visades upp.
Greberg betonar att den bilaterala samövningen med USA inte direkt kan kopplas till Natoprocessen.
– Tanken var att de skulle komma i januari egentligen. USA är tillsammans med Finland vår starkaste bilaterala partner.
F21:s flygvapenförband har genom värdlandsavtalen redan samövat med Natoländer i många år nu, samtidigt som flottiljchefen konstaterar att ett fullvärdigt medlemsskap fördjupar miltiära samarbeten ytterligare.
– Jag ser en tydlig, viktig roll för F21 i Nato.
Hur påverkar ett medlemsskap F 21 i kommande år?
– På riktigt svårt att säga. Vi har Norge i väst som är medlem sedan långt tillbaka och en ny medlem i öst i och med Finland, så nu stärks det trilaterala samarbetet. Vi tillsammans utgör en nordisk styrka inom Nato.
Greberg konstaterar att ökningen av antalet rekryter redan är tydlig.
– I dag har vi lite drygt 200 värnpliktiga, jämfört med 2017 när de var under 50. Sen har vi tillväxtplaner framåt 2030 när vi ska ha drygt 400 värnpliktiga.
Däremot tror inte han inte att F21 utökas med fler stridsflygdivisioner utöver nuvarande två, i och med Nato.
– Så blir det inte inom överskådlig framtid, även om det finns långsiktiga planer på fler JAS-divisioner.
Det förestående medlemsskapet aktualiserar också frågan om en mer permanent Natobas i Luleå men flottiljchefen tror inte på det.
– Vår statsminister har uttryckt att de just nu inte ser att Sverige ska ha permanenta förband från Nato här. F21 kommer alltid vara en svensk flygbas men sen tror jag att vi får få se mer Natoförband som är här och övar oftare.
Luleåborna får räkna med mer flygbuller?
– Ja, men även om vi får besök av fler besökande förband håller vi oss inom de tider som vi normalt flyger och det gällande miljötillståndet.
Kan Nato-medlemsskapet innebära att F 21 används som bas för kärnvapenbestyckade bombflyg?
– Personligen tror jag inte att det är sannolikt. Det har varken Norge eller Danmark behövt heller som Natomedlemmar – i fredstid.
Men i krigstid?
– Oklart, säger flottiljchefen på F21.