Amerikanske piloten på F 21: "Sverige gör Nato bättre"

De enorma amerikanska bombplanen – tidigare kärnvapenbestyckade – har återvänt till Luleå. I närmare en vecka har de baserat på F 21, samtidigt som Sverige närmar sig fullvärdigt Natomedlemskap. "Fantastiskt. Det här gör Nato ännu bättre", säger piloten Benjamin Jameson, överstelöjtnant.

Amerikanske piloten Benjamin Jameson, South Dakota, lovordade Luleå efter veckans vistelse på F 21. "Fantastiskt, mitt första besök i Sverige. En vacker stad, med vackra människor", säger överstelöjtnanten som flyger ett av de två B-1B-planen.

Amerikanske piloten Benjamin Jameson, South Dakota, lovordade Luleå efter veckans vistelse på F 21. "Fantastiskt, mitt första besök i Sverige. En vacker stad, med vackra människor", säger överstelöjtnanten som flyger ett av de två B-1B-planen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2024-02-27 17:32

Flygbullret har knappast undgått någon Luleåbo den senaste veckan. Två B-1B Lancer landade på F 21 i fredags, det andra besöket med den amerikanska bombflygtypen i Luleå inom bara cirka ett halvår. 

Bombplanen denna gång tillhör den 37:e bombskvadronen på flygbasen Ellsworth i South Dakota och under måndagen samövade de med en av F 21:s stridsflygdivisioner genom bombfällning i trakterna av Vidselbasen, eskorterade av flera Jas 39 Gripen.  

Men besöket har inte med den snart (?) avslutade svenska Natoprocessen att göra utan ingår i Sveriges separata värdlandsavtal med det amerikanska försvaret, som upprättades 2016.  

undefined
"Viktig geografi här, med närheten till det arktiska området som både Kina och Ryssland är intresserade av också", säger bombpiloten Benjamin Jameson, överstelöjtnant från South Dakota.

Samtidigt konstaterar Benjamin Jameson, 40, överstelöjtnant och pilot inom bombskvadronen, att det var en lycklig omständighet att Ungerns parlament i precis samma veva till slut har godkänt Sveriges Natoansökan.

– Fantastisk tajming och ett gyllene tillfälle att träna tillsammans. Sverige är en mycket bra partner som förhoppningsvis snart också är en fullvärdig Natomedlem, säger han vid tisdagens pressträff på F 21.

B-1B-planen har länge utgjort en stomme inom det amerikanska stridsflyget och tidigare ingått i USA:s krigföring i länder som Irak, Kosovo och Afghanistan. Planen är fyrmotoriga och konstruerade för överljudshastighet på över 1 470 kilometer i timmen, motsvarande Mach 1.2.

– De har funnits i över 30 år och uppgraderats allteftersom, har lång livslängd. Med de här planen demonstrerar USA och Nato sin makt. Sen är de dessutom väldigt snygga, säger Benjamin Jameson som själv har flugit B1B-planen i cirka tolv år.

undefined
Amerikanske piloten Benjamin Jameson tillsammans med flottiljchefen Peter Greberg, framför ett av enorma bombflygen B-1B som har baserats på F 21 de senaste dagarna. ""Med de här planen demonstrerar USA och Nato sin makt. Sen är de dessutom väldigt snygga", säger Jameson.

Han beskriver vidare styrkorna med bombflygen.

– De är slimmade på marken och har plats för massor av vapenlast. Inte det tyngsta bombflyget i USA men absolut det mest högljudda. 

Inte alla uppskattar flygbullret i Luleå och Norrbotten. Hur tänker du kring det?

– Vi har samma problem i South Dakota, överallt i USA. Därför försöker vi minimera bullret så mycket det går, är lyhörda gentemot lokalbefolkningen och försöker att lyfta med planen i enlighet med värdnationens önskemål. 

 – Sen försöker vi undvika att flyga över alltför befolkade områden och inte bryta genom ljudvallen heller. Vi vet att det inte alltid är så populärt, säger amerikanen. 

Han ser stora fördelar med att utöka försvarssamarbetet mellan USA och Sverige ytterligare, oavsett Natoprocessen. 

– Vi har fina samarbetspartners och vänner i norr, som gör att vi kan placera B1-planen så här nära det arktiska området. Det skapar möjligheter för USA att integrera ännu mer med norra Europa, visar att vi är starka tillsammans och redo om våra fiender vill attackera oss. 

undefined
B-1B Lancer är ett fyrmotorigt amerikanskt långdistans-bombflygplan som ursprungligen konstruerades för att bära kärnvapen. Detta sker dock inte längre, efter ett avtal mellan USA och Ryssland.

B-1B Lancer var ursprungligen konstruerad för att kunna bära kärnvapen men i början av 90-talet slöt USA och Ryssland ett avtal om att detta inte längre skulle få ske.

Jameson berättar att många undrar kring om planen kan kärnvapenbestyckas på nytt, mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget i världen. 

–Vi får frågan hela tiden, men svaret är nej. Det har gått för lång tid, hårdvaran har förändrats så mycket. Och innan Ryssland invaderade Ukraina hade de tillstånd att göra rutininspektioner för att tillse att vi inte rustade planen med kärnvapen. Det finns inga planer att förändra på detta nu.

Nu blir Sverige en fullvärdig medlem av Nato. Hur går tankarna kring det?

– Fantastiskt. Det här gör Nato ännu bättre. En av de största styrkorna i väst är att skapa partners och vänner, inte försöka klara konflikter ensam. Det är lika viktigt för USA som för Sverige. Sedan Ryssland invaderade Ukraina har alla insett att vänner och allierade är viktiga.

undefined
Amerikanske piloten Benjamin Jameson, South Dakota, lovordade Luleå efter veckans vistelse på F 21. "Fantastiskt, mitt första besök i Sverige. En vacker stad, med vackra människor", säger överstelöjtnanten som flyger ett av de två B-1B-planen.

Bombpiloten lovordar hela Nordkalotten som övningsområde för både USA och Nato i stort. 

– Viktig geografi här, med närheten till det arktiska området som både Kina och Ryssland är intresserade av också. Det är här alla vill expandera sina militära operationer, så därför är värdlandsavtalet mellan USA och Sverige så bra. 

Kan Luleå och F 21 bli en mer permanent flygbas under Natoflagg?

– Jag kan inte uttala mig om de planerna men vi har definitivt uppskattat att öva här. Lokalbefolkningen har varit underbar, flygflottiljen också. Så personligen tycker jag att det hade fungerat, säger överstelöjtnant Benjamin Jameson från South Dakota.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!