Det var förra onsdagen som den tragiska olyckan inträffade, strax söder om Abisko, när den 21-årige stängselmontören Marcus Paulusson från Jokkmokk blev påkörd och dödad av ett av SJ:s tåg i riktning mot Narvik.
Läs mer: "Hade hade hörlurar på"
Läs mer: Dödsolyckan: Polishelikopter i luften
Läs mer: Dödsolyckan: 21-åringen kom från länet
Polis och åklagare vid Riksenheten för miljömål och arbetsmiljömål utreder ansvarsfrågan vidare, huruvida någon kan ställas till svars för brott mot arbetsmiljölagen eller misstänkas för vållande till annans död.
– Det vanliga är att man inte har följt regler gällande riskbedömningar, arbetsmetoder med mera. Om det har brustit i såna delar, då kan det bli frågan om ett brott, säger Peter Wallerström, polisiär förundersökningsledare vid polisens miljöbrottsenhet.
Dock måste polis och åklagare klargöra att någon i arbetsledande ställning personligen brast i ansvar gällande arbetsmiljön för att rubriceringen vållande till annans död ska bli aktuell.
– Det gäller att hitta någon som har det som arbetsuppgift att informera personalen. Har personen inte gjort detta eller andra riskanalyser, då kan den ställas till svars. Men det kan vara svårt att utreda detta.
Dödsolyckan ska ses mot bakgrund av en komplex entreprenörskedja.
Trafikverket har ett ramavtal med huvudentreprenören VR Track som sköter järnvägsunderhållet. VR Track anlitade stängselleverantören Heab som i sin tur tog hjälp av Överkalixbaserade firman Luleå väg och mark invest, där den förolyckade 21-åringen var inhyrd.
Initiala polisförhör med personal inom de inblandade entreprenörsföretagen har gjorts.
– Vi har en bild av vad som har skett, säger Peter Wallerström.
Vad vet ni om 21-åringens anställningsförhållanden?– Ofta är det komplicerade avtal, företagen emellan. Vi har ännu inte bilden klar för oss till 100 procent.
Vad har framkommit gällande säkerhetsutbildningar?– De har informerat personalen, mer kan jag inte säga. Vi avvaktar Arbetsmiljöverket nu som ska upp till Abisko och titta på olycksplatsen. De får göra sin bedömning huruvida det har begåtts arbetsmiljöbrott, sen får vi se vad det blir av detta. Om det blir något, alltså.
O-m det blir något?– Långtifrån säkert att vi går vidare med vår utredning. Är det inget brott som har begåtts, då är det en olycka rätt och slätt, säger Peter Wallerström, polisen.
,