Dödsolyckan: "Får inte gå längs spåren"

Polisen tar helikopter till hjälp för att dokumentera olycksplatsen i Abisko, där en 21-årig stängselmontör blev påkörd och dödades av ett tåg i onsdags.
Samtidigt är de inblandade företagen i sorg.
– Oerhört tragiskt, säger Kjell Häggrot, chef hos stängselleverantören Heab.

DÖDSOLYCKAN. En av polisens helikoptrar ska skickas upp till Abiskoområdet för att ta flygbilder av olycksplatsen.

DÖDSOLYCKAN. En av polisens helikoptrar ska skickas upp till Abiskoområdet för att ta flygbilder av olycksplatsen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Luleå2017-06-16 11:51

Det var i onsdags som dödsolyckan inträffade, strax söder om Abisko, när en 21-årig man från Jokkmokk blev påkörd av ett av SJ:s tåg i riktning mot Narvik.

Läs mer: Dödsolyckan: "Han hade hörlurar på"

Polis och kammaråklagare Christer B Jarlås, vid Riksenheten för miljömål och arbetsmiljömål, utreder nu ansvarsfrågan vidare efter arbetsplatsolyckan som skedde i samband med utbyte av viltstängsel cirka 25 meter från järnvägen.

Under fredagen har en av polisens helikoptrar skickats upp till Abiskoområdet för att ta flygbilder.

– Då får vi en bättre uppfattning av olycksplatsen. Under nästa vecka fortsätter vi med förhör med de inblandade. Vi går igenom hela entreprenörskedjan, vilka avtal som finns. På vems nivå ansvaret ligger är omöjligt att säga nu, säger Peter Wallerström, polisiär förundersökningsledare vid polisens miljöbrottsenhet.

Trafikverket har ett ramavtal med huvudentreprenören VR Track som sköter järnvägsunderhållet. VR Track anlitade stängselleverantören Heab som i sin tur hade tagit hjälp av Överkalixbaserade firman Luleå väg och mark invest, där 21-åringen var inhyrd.

– Vi hade inte kapacitet för att göra jobbet själva, så vi anlitade dem. De har arbetat för oss i snart tio år och har stor erfarenhet av att jobba nära järnväg, säger Kjell Häggrot, chef vid Heabs Kirunakontor.

Tre montörer, inklusive arbetsledare, utförde stängselarbetet, som inleddes den 7 juni. Heab var enligt Kjell Häggrot noga med de säkerhetsföreskrifter som gäller.

– Vi har säkerhetsutbildningar för alla som jobbar nära järnvägen. Vi har krävt att vår underentreprenör har det också.

Hade den förolyckade 21-åringen fått en säkerhetsutbildning?

– Det måste du fråga Luleå väg och mark invest om. Allt är oerhört tragiskt. Jag har drivit min firma i snart 45 år, vi har nästan inte drabbats av en enda skråma tidigare.

Hade Heab kunnat göra mer för att upprätthålla säkerheten?

– Den frågan ställer jag mig varje dag nu. Vi har följt alla säkerhetsföreskrifter. Men även om man följer formalia till 100 procent, vad hjälper det när sånt här händer?

Den omkomne 21-åringen bar arbetsanpassade, ljudisolerande hörselkåpor – inte hörlurar – när tågolyckan skedde. Enligt Kjell Häggrot har såväl Heab som underentreprenören uppmärksammat att montörerna ibland lyssnar på musik i kåporna.

– Vår arbetsledning har kritiserat detta och upprepade gånger sagt att montörerna absolut inte får lyssna på musik. De får inte gå längs spåren heller.

Norrbottens Media får kontakt med Tony Larsson, vd:n för Luleå väg och mark invest.

Han hänvisar åter till Heab och till Trafikverket innan telefonsamtalet avbryts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om