Som vi avslöjade i veckan har en man som hotats av en arbetskamrat på det kommunala bussbolaget LLT tvingats arbeta tillsammans med förövaren. Det har medfört psykisk ohälsa och en lång sjukskrivningsperiod.
Stefan, som egentligen heter något annat, orkade inte helt enkelt inte gå tillbaka till arbetet.
Sveriges kanske mesta ansedda expert i ämnet arbetsrätt, Tommy Iseskog, ger inte mycket för den kommunala bolagets hantering av fallet. Han pekar bland annat på den domen från Luleå tingsrätt, där händelseförloppet är fastslaget.
– Det låter märkligt att den här mannen som har hotat har fått behålla jobbet. Ägnar man sig åt olaga hot på jobbet är det grund för avskedande, säger Tommy Iseskog.
Han pekar sedan på ett fall i arbetsdomstolen för att antal år sedan. En person ska då riktat en så kallad dansk skalle mot en medarbetare utan att träffa.
Den personen blev avskedad.
– Han hävdade då till sitt försvar att han hade naturligtvis inte hade tänkt skada. Men domstolen sa att även om han inte hade tänkt skada så är den typen av hot är inte acceptabel på en svensk arbetsplats, säger Tommy Ireskog.
Han tycker att ledningen på LLT gör en "egendomlig tillämpning" av arbetsmiljölagen när man tvingar Stefan till möten med förövaren.
– Arbetsmiljölagen kräver att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs, för att förebygga ohälsa och olycksfall. Om en person upplever sig hotad och inte vågar gå till jobbet därför att han bevisligen har blivit hotad, då är agerandet i strid mot arbetsmiljölagen.
Hur tycker du att den här mannen ska gå tillväga i den situation han befinner sig i?
– Han skulle kunna hävda att situationen har blivit ohållbar för hans del vilket då innebär att det skulle kunna klassas som en så kallad provocerad uppsägning. Det vill säga att arbetsgivaren har sagt upp honom genom det här agerandet.
Tidigare i veckan försvarade sig Jonas Vinblad von Walter, vd på LLT, med att fallet hanterats utifrån den praxis som finns.
– Det är inte i enlighet med praxis på svensk arbetsmarknad att låta en person vara kvar som betett sig på det viset. Det kan jag påstå utan att blinka. Men hela historien förefaller märklig, tycker jag, säger Tommy Iseskog.