Elin hade två mardrömsförlossningar– besviken på vården

Efter första förlossningen hamnade hon i koma. Andra gången förlorade hon synen efter en blödning. Elin Lång är kritiskt till den bristande uppföljningen inom förlossningsvården. "De måste bry sig mer om mamman", säger hon.

Sonen Fenix föddes i vecka 32, då Elin för andra gången fick havandeskapsförgiftning. Efter kejsarsnittet fylldes hennes buk med blod. Bilden är från 2021.

Sonen Fenix föddes i vecka 32, då Elin för andra gången fick havandeskapsförgiftning. Efter kejsarsnittet fylldes hennes buk med blod. Bilden är från 2021.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2023-10-30 06:00

2013 föddes Elin Långs första barn, en dotter. Elin låg då i koma efter att hon ramlat och drabbats av blödningar i hjärnan. Först tre veckor senare vaknade hon och fick träffa sitt nyfödda barn. Sex år senare vågade hon och hennes man skaffa ett efterlängtat syskon. Liggandes i samma sal på Sunderby sjukhus som vid den första förlossningen kände sig Elin Lång ändå trygg.

– Jag förstår såklart att ingen kan lova helt säkert att det ska gå bra, men jag kände att de skulle ta hand om mig den här gången. Det gick bra fram tills förlossningen var över. Efteråt, när det stod klart att barnet mådde bra, så släppte de mig som mamma. 

Första gången drabbades Elin Lång, som är diabetiker, av havandeskapsförgiftning. Trots att misstanken fanns om att hon hade drabbats av det, uppmanades hon att stiga upp och hämta sin frukost. Då fick hon av ett krampanfall, som gjorde att hon föll och slog i huvudet med en skallfraktur och två blödningar som följd. Något erkännande från sjukvården om att fel har begåtts fick hon inte. 

– Jag undrar fortfarande över hur de tänkte när jag blev inlagd med misstänkt havandeskapsförgiftning. Jag är ju diabetiker också och det var en riskgraviditet. Någon borde ha förstått att jag behövde vara sängliggande. Från Sunderby sjukhus sida har de skyllt på att jag ramlade, att det var en olycka. Men från sjukhuset i Umeå har jag fått bekräftat att jag på grund av min havandeskapsförgiftning drabbades av ett krampanfall. 

Henne son förlöstes med kejsarsnitt 2020. En dag efter födseln började Elin Lång att må dåligt och upplevde en "sipprande" känsla i buken. Trots att hon flera gånger påtalade att hon inte mådde bra dröjde det ett dygn innan det upptäcktes två liter blod i hennes buk. Blodansamlingen orsakade syrebrist, som ledde fram till att hon fick en skada på hypofysen. Ett dygn senare förlorade hon synen på båda ögonen. 

 – Jag är fortfarande under utredning för olika typer av medicinering. Nyligen fick jag veta att jag ska börja få tillväxthormon i sprutform, säger hon.

Synen kom tillbaka efter behandling, men skadorna på hypofysen har orsakat obalans i kroppens hormoner.

Det har lett fram till att Elin Lång hamnade i klimakteriet redan som 31-åring. En del av hennes kvarvarande besvär ligger under det gynekologiska området, men därifrån har hon inte fått någon uppföljning.

– Jag var på ett läkarbesök och fick testa en medicin. Sedan kallades jag aldrig tillbaka. Jag har fått ordna allt själv och försöka få remisser till gynekologin via min diabetesläkare. 

Hon anmälde sjukvården igen efter andra förlossningen och tycker att hon fått en viss upprättelse. 

– De har i alla fall erkänt att det blev fel och det skulle göras förändringar i arbetet. 

Hennes ärende blev också godkänt av patientförsäkringen så en ekonomisk ersättning har kunnat betalas ut. Trots sina omfattande skador som bland annat orsakar trötthet och koncentrationssvårigheter har Elin Lång lyckats utbilda sig till redovisningsekonom och jobbar i dag på ett försäkringsbolag. 

– Nyligen var det årsdag för min dotters födelse och jag satt vid köksbordet och grät. Det är hemskt, för samtidigt är det min dotters tioårsdag. Jag brukar titta på bilden där hon ligger nyfödd på mitt bröst och jag har en massa slangar kopplade till mig. Det är den allra finaste bilden jag har och samtidigt den värsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!