Kuriren har den senaste veckan rapporterat om ett ökat stök bland ungdomar på stan.
Polisen har larmat om oro i Luleå centrum. Och på Hanzéns har det varit stora problem som bland annat lett till att klädesbutiken behövt vidta drastiska åtgärder då ungdomar vistas i butiken i stora grupper och orsakar problem. Butiksägaren Kristina Larsson uppmanade föräldrar att hålla koll på sina barn.
– Jag tror det här beror på oengagerade föräldrar, det är ett jättejobb att skaffa barn. Vuxna verkar inte engagera sig lika mycket längre, sade Larsson bland annat.
Från föräldrahåll finns det dock en annan sida av myntet. Flera som har hört av sig till Kuriren menar att bristen på en fritidsgård i centrum innebär att ungdomarna saknar någonstans att ta vägen.
– En fritidsgård i centrum hade varit bättre än att sätta in fler väktare eller kameror på stan. För de kan inte gå på Navet sedan åldersgränsen är för hög. Jag tror mycket av oroligheterna på stan kan kopplas till att ungdomarna är uttråkade eller inte har någonstans att ta vägen, säger Ida Enqvist, mamma till en 14-åring.
– Många dräller liksom runt på stan och går från typ Max till Kulturhuset efter att ha blivit utskickade. Det är andra tider nu jämfört med förr, men en plats för de yngre tonåringarna centralt i Luleå hade definitivt varit en bra grej, säger Göran Nilsson, pappa till två döttrar som är 14 och 16 år gamla.
I nuläget finns ett antal fritidsgårdar i och runt Luleå – bland annat på Björkskatan, Hertsön och på Örnäset. För ungdomar mellan 16-20 år finns även Navet i Luleå centrum. Men det räcker inte menar Ida Enqvist och Göran Nilsson. Dessutom har ungdomar blivit nekade i dörren att komma in.
– Min son är väldigt social och tycker om att vara med sina vänner som bor över hela Luleå. Men det blir att de hänger mest på stan då de känner att de inte kan gå till någon fritidsgård sen de blev nekade på fritidsgården i Gammelstad eftersom de inte bodde där, säger Ida Enqvist.
Ung i Luleå är kommunens utskott som är ansvariga för länets fritidsgårdar. Enhetschef Per Aronsson vid utskottet berättar om undantaget vid fritidsgården i Gammelstad.
– Där har vi varit tvungna att göra så att endast de som går i skola i Gammelstad och närliggande området runt om har tillgång till den fritidsgården eftersom lokalen är mindre och endast rymmer 90 personer. Sen kan vem som helst besöka de övriga fritidsgårdarna i länet, säger Per Aronsson.
Per Aronsson ser dock ett annat sätt att få ett effektivt fritidsengagemang i kommunen i stället för att etablera ytterligare en fritidsgård i centrum.
– Jag tror att fritidsgårdar i anknytning till samtliga högstadieskolor skulle vara positivt för kommunens ungdomar och att en utökning av antalet heltidsanställda fritidsledare i kommunen skulle kunna bidra till att fler ungdomar får fler trygga vuxna i sin närvaro, fler positiva relationer och fler möjligheter till aktiviteter, säger Per Aronsson.
– Detta tillsammans skulle öka möjligheten till att de ska hitta en meningsfull fritid. Och i takt med att kommunen vill växa hade det varit en inspirerande satsning som visar att Luleås ungdomar verkligen är en prioriterad målgrupp och visa att de också är en viktig del av Luleås framtid, säger Per Aronsson.