Oroligt i centrala Luleå

Allt fler barn och unga samlas i större grupper i centrala Luleå. Polisen vill nu uppmärksamma föräldrar på vad som sker då det är oroligt på stan. "Vi ser allvarligt på det här", säger Sara Mattila, kommunpolisens gruppchef.

Sara Mattila, gruppchef för kommunpoliserna.

Sara Mattila, gruppchef för kommunpoliserna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-02-01 17:39

Det är polisen tillsammans med Luleå kommun och stans fastighetsägare som vill uppmärksamma på oroligheter på stan. Under den senaste tiden har de lagt märkte till en ökning av större grupper av barn och ungdomar som vistas på gallerior, Espresso house, biblioteket i Kulturens hus och på Max hamburgerrestauranger på stan och Robertsvik. Det sker efter skolan, på kvällar, helger och lov.

– Vi ser att stan nästan blivit som en fritidsgård. Det kan vara barn i tio- till elvaårsåldern som vistas där utan vuxen närvaro. Det är även frågan om högstadie- och gymnasieungdomar men det är mer på kvällar, säger Sara Mattila.

Hon tillägger att självklart vill unga åka på stan i en gruppkonstellation och handla lite grann men samtidigt ser de att de driver runt och lättare kommer i kontakt med äldre kriminella ungdomar.

– Många oroliga personer från olika stadsdelar och områden sluter samman och hittar varann på ett sätt man inte gjort förut. Vi ser hur det har blivit en plats där man fördriver tid och det leder till brott. Det händer att unga uppmanas till att begå stölder eller kanske själva blir utsatta. Vi har sett det flera gånger och ser allvarligt på det här.

Polisen ser att de även förekommer langning av droger, alkohol, e-cigaretter och snus. 

Men det sker även uppgörelser ute på platserna där unga samlas, det vill säga slagsmål med förnedringsinslag. 

– Vid flera larm som vi åker på där ungdomar hamnat i bråk med varandra så kan det föregås av att det varit någon ryktesspridning och sammandrabbning av något som hänt på sociala medier. I vissa fall glorifierar man gängkulturen där man förnedrar en person som man utsätter för något brott. Förnedringsinslag är inte av en stor omfattning men vi har sett att det även sker i Luleå.

Under de senaste åren syns även en större respektlöshet i grupperingarna, ungdomar flyttar inte på sig, har ett fult språk och respekterar inte ordningsvakter och vuxna.

– I vissa fall så uppleves det att man inte har någon respekt för de vuxna som säger till dem på den platsen vid det tillfället.

Ett samarbete har inletts mellan polis, fastighetsägarna för gallerior, vaktbolag, skola och socialtjänst.

– Vi pratar kontinuerligt med fastighetsägare, butikspersonal, fältassistenter och väktare för att få en uppdaterad lägesbild.

Vad bör föräldrar göra:

• Samtala med er ungdom.
• Vet ni vad er ungdom gör på stan? Vet ni var er ungdom befinner sig?
• Besök de miljöer där era unga vistas.
• Håll kontakt
• Bygg nätverk
• Gör överenskommelser

Polisen och Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!