Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) var en av regeringens tre representanter vid TTC-mötet mellan EU och USA i Kulturens hus.
Men mitt under förhandlingar och dialoger med företagsrepresentanter avbröt Busch toppmötet och åkte till Östermalm i centrala Luleå för ett besök på Charlottendals förskola tillsammans med Samuel Ek, KD:s gruppledare i fullmäktige, och kommunalråd Carina Sammeli (S).
– Jag hade en önskan om att få lyfta andra frågor och har ett särskilt ansvar inom regeringen för det som vi kallar Strategi Norr, som handlar om att få ihop den gröna omställningen med välfärds- och infrastrukturfrågor.
Och ministern imponerades av den flerspråkiga förskolan med sina finsk-, meänkieli- och nordsamisktalande avdelningar.
– En fantastiskt fin verksamhet som uppskattas väl av både barn och föräldrar. Jag ville se hur förskolan arbetar handfast kring våra nationella minoriteters rättigheter, så att barn i kommande generationer kan bära arvet vidare, vid sidan av det svenska.
Busch är fullt medveten om försörjningsutmaningarna i den kommunala omsorgen i norr i kommande år, när den gröna industrin lockar med långt högre löner.
– Vi behöver ta detta på stort allvar för vi klarar inte klimatmålen och den gröna omställningen om inte arbetarna har någonstans att sätta sina ungar också.
Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting har samtidigt varnat för att kommunsektorns ekonomi försämras drastiskt i takt med inflationen – med kritiska krav på regeringen motsvarande 25-30 miljarder kronor i ökade statsbidrag för att klara välfärdsuppdraget.
– SKR har alltid riktat den kritiken, trots att vi gjorde den största prioriteringen i budgeten i höstas på välfärden. Men vi återkommer med nya besked i höstens budget, då även förskoleverksamheterna kommer vara prioriterade, säger Ebba Busch.
Vid en extra presskonferens summerade ministern dagarna i Luleå som "superintensiva" och Busch uttryckte stora förhoppningar kring resultaten av TTC-mötet, för både Sveriges och Norrbottens del.
– Flera företag har enorm potential att växa och är redan i dag världsledande. Om de behåller positionen leder detta till massor av arbetstillfällen lokalt i Norrbotten och ger mer intäkter till välfärden.
Men Busch var också öppen med utmaningarna – att EU och USA måste enas på en mer jämbördig marknad på lika villkor.
– Ska ett svenskt företag tjäna mer pengar och skapa fler jobb, då behöver de sälja på en större marknad än bara Sverige. Därför är gemensamma standarder mellan EU och USA så viktiga.
Exempelvis hade flera av politikerdialogerna, berättade Busch, kretsat kring vad som ska definieras som ”grönt stål”.
– I dag står stålproduktionen för tio procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och i världen för sju procent. Men ska alla industrier runtom i världen få kalla sina produkter för ”grönt stål” då? Eller ska vi bevara den konkurrensfördel som H2 Green Steel och Hybrit har? Kring detta behövs en mer gemensam standard.
Hon medgav en framväxande oro hos industrierna i norr – Hybrit-projektet (LKAB, SSAB och Vattenfall) och H2 Green Steel – som riskerar att bli frånåkta i det ”gröna stålracet” om inte konkurrensvillkoren mellan USA och EU – även inom den europeiska marknaden – blir mer standardiserade.
– De är tydliga med att andra länder tittar på samma teknik nu och börjar få upp tempot.
Men precis som ministerkollegan Johan Forssell (M) vill inte Busch därmed att EU möter upp USA:s enorma stödpaket Inflation Reduction Act med liknande subventioner och skattelättnader.
– ”Subventionsrace” är förkastligt och leder inte till bäst tekniker eller bäst förutsättningar för jobbskapande eller uppnådda klimatmål. Och mindre länder har en konkurrensnackdel om bara de som kan betala mest statsstöd vinner.
Men lyssnar USA-ministrarna och Antony Blinken på detta?
– Vi bjuder i stället USA på en "schysst" konkurrensmatch genom vår geografiska placering och tillgång till råvaror – för det finns en anledning till att de här bolagen finns i norr och att Blinken kommer till Luleå.
Viktigast i "stålracet" nu, menar hon, är att korta tillståndsprocesserna, inte minst rörande gruvnäringen och den högaktuella brytningen av sällsynta jordartsmetaller.
– Sveriges stora utmaning är att få ihop tillståndsprocesserna vad gäller infrastruktur, järnväg, vägtransporter, hamntillgång, energitilldelning och elkapacitet i kablarna. Det är där resurserna behöver läggas nu.
Därigenom hoppas hon också att Sverige, liksom EU i stort, minskar på beroendet av Kina när det gäller importen av kritiska råvaror.
– Sverige är en stolt gruvnation men vi kunde bryta betydligt mer, om vi inte hade regelverk i dag som gör detta så tungrott. För att stoppa det farliga beroendet av Kina och ge Sverige konkurrensfördelar, behöver vi bana bättre väg för företagen. Annars kan vi inte ta för givet att vi fortsätter vara världsledande, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).