Mats Lundin är chef för division länssjukvård 2, där kirurgen ingår. Han vill inte kommentera det enskilda patientfallet, men konstaterar att det ibland är nödvändigt att göra prioriteringar som innebär att planerade undersökningar skjuts upp.
"Ibland uppstår situationer där vi behöver göra ändringar i planerad vård. Det kan vara sjukdom hos personalen som gör att vi behöver ställa in planerade mottagningsbesök eller operationer. Det kan också vara så att akuta patienter eller patienter med högre medicinsk prioritet behöver gå före vilket kan leda till ombokning av planerade åtgärder för andra patienter", skriver han i ett e-postsvar till oss.
Den senaste tiden har sjukfrånvaron bland personalen varit högre än normalt, som en följd av covid-19-smitta och säsongsinfluensa.
"I sådana lägen där resurserna inte riktigt räcker till för dagen sker alltid en prioritering av patienter utifrån medicinsk prioritet", skriver Mats Lundin och tillägger att han förstår att det drabbar den enskilde när ett vårdbesök måste avbokas eller flyttas fram. "Jag beklagar om så har skett", skriver han.
På frågan om det verkligen är patientsäkert att låta en person som Ann-Sofie Eriksson vänta på en undersökning svarar han, ur ett allmänt perspektiv, att regionen alltid har som mål att erbjuda en "patientsäker och kvalitativ vård".
Vi har också varit i kontakt med den kirurg som opererade Ann-Sofie Eriksson för fyra år sedan, men han avstår från att kommentera i det enskilda fallet, trots erbjudande om att visa upp en fullmakt från Ann-Sofie Eriksson. Gällande vårdplatsbristen hänvisar han uppåt till divsionsledningen.
Den som genomgår en gastric bypass för att minska övervikt får en stor del av magsäcken och första delen av tunntarmen bortkopplad. Det gör att maten man äter kommer ned i tunntarmen direkt istället för att passera hela magsäcken. Det innebär att man blir mätt av betydligt mindre mat och därmed går ned i vikt.
Komplikationer förekommer och kan drabba en patient flera år efter operationen. Så kallat "inre bråck", en typ av tarmvred är den mest kända och drabbar mellan två och fem procent, enligt regionens egna information till opererade. Det förekommer också att patienter får kroniska buksmärtor, som läkarna inte hittar någon riktigt bra förklaring till.