Hela hösten har debatten varit het runt förslaget om en ny skolstruktur i Luleå, mer känd som Framtidens skola.
Kort beskrivet kan det nya skollandskapet i Luleå utgöras av färre och större skolor för att underlätta rekrytering av lärare.
Föräldrar i berörda stadsdelar och byar har under hösten fått möta skolledningen i Luleå i öppna möten. Där har även tre politiska gruppledare varit med – Thomas Olofsson (L), Carola Lidén (C) och Anette Asplund (KD).
– Vi lyssnade på det som fördes fram på mötena och vi tyckte det blev onödiga låsningar. Det har varit konflikt och hotade skolor medan man inte kommit fram med hur vi ska utveckla skolan, säger Olofsson.
Men de tre delar kritiken mot utredningen bakom förslaget och menar att den är full av brister och felaktigheter.
– Hur ska man kunna fatta ett beslut på detta. Det känns som man försöker föra oss bakom ljuset. Men vi måste kunna lita på att tjänstemännen ger oss rätt underlag, säger Asplund.
Den ger inte heller svar på hur den nya skolstrukturen ska lösa det den säger sig lösa – den hotande stora bristen på lärare.
– Då behöver man göra helt andra saker för lärarna; höja deras löner, underlätta deras arbete och bli en bättre arbetsgivare, säger Lidén.
De påpekar även att det slutgiltiga förslag som nu ska behandlas av politikerna inte i tagit hänsyn till alla synpunkter som strömmat in från enskilda, föreningar och organisationer. Och de ser förslaget att lägga ned just skolorna i Vitådalen och Klöverträsk som ett stort svek mot landsbygden.
De tre vill nu att kommunen tillsätter en skolkommission bestående av lärare, rektorer, experter och kommunala förvaltningar. Samt föräldrar.
– Låt dem arbeta ett år och sedan kan vi ta beslutet om två år. Det finns inget behov att ta detta just nu. Vi behöver en mångfald av skolor i Luleå. Valfrihet och variation, säger Thomas Olofsson.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Här hittar du samtliga artikelserier
Läs mer: Hur klarar Luleå en zombieattack
Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?
Läs mer: Svenskarnas tio-otopp byggprojekt
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet