Då öppnar Bryggan för säsongen

Nästa vecka slår sommarkrogen Bryggan i Norra hamn åter upp portarna för säsongen – och detta året väntas några nya inslag. "Vi kommer ha lite mer fokus på nöje", säger ägaren Fredrik Sidevärn.

Torsdag den 25 maj slår sommarkrogen Bryggan i Norra hamn åter upp portarna för säsongen.

Torsdag den 25 maj slår sommarkrogen Bryggan i Norra hamn åter upp portarna för säsongen.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2023-05-17 05:00

På torsdag den 25 maj öppnar sommarkrogen Bryggan för säsongen som sträcker sig augusti ut. Fredrik Sidevärn, en av ägarna till krogarna Bistron och Bryggan, vill inte sia för mycket om hur sommaren kommer bli men hoppas på bra väder.

– Vi har haft en kall vinter och en kall vår, då kan vi väl hoppas på att vi får en varm sommar och framförallt en jämn sommar. Förra året var augusti jättedåligt, första helgen var vi nere på 12-14 grader och då är det färdigt. Jämfört med första sommaren, när vi hade en jättefin och lång sommar och då var det fullt ös hela vägen. Så här uppe är vi beroende av värmen, säger han.

undefined
Bryggans ägare Fredrik Sidevärn hoppas på bra väder inför säsongen. "Förra året var augusti jättedåligt, första helgen var vi nere på 12-14 grader och då är det färdigt. Jämfört med första sommaren, när vi hade en jättefin och lång sommar och då var det fullt ös hela vägen", säger han.

På Bryggan finns lite drygt 300 sittplatser och totalt tar de in 450 gäster. Sidevärn säger att det skulle finnas möjlighet att ta in ännu fler, men att det inte är något de planerar göra.

– Vi vill att det ska vara lite luft och också kunna appellera mot en lite äldre publik och då pratar vi kanske 25 plus. Så vi vill att det ska vara lite "space", man ska kunna röra sig och inte stå inklämd. Vi kan få flera sittplatser om vi vill, men har valt att göra på det här sättet.

Förutom en viss uppdatering av menyn, är planen att kunna erbjuda gästerna några nya inslag denna sommar.

– Vi kommer ha lite mer fokus på nöje. Dansgolv och kanske ha lite livespelningar och så.

Inför årets säsong har de även byggt upp glas längst gavlarna för att skydda gästerna mot vinden.

– Den är ju vår utmaning, men det är därför vi bygger igen mer och mer för varje år. Nu har vi glasat upp kortsidorna och gjort större tak, säger Sidevärn.

undefined
Shqipe Morina på Panelen säger att det är viktigt med uteservering. "Speciellt under sommaren. Det är härligt och folk vill sitta ute. För staden är det härligt med alla uteserveringar", säger hon.

Även Shqipe Morina, en av ägarna av Panelen steakhouse, säger att vinden är en utmaning. På tisdagen var de i full gång med att bygga upp sin uteservering, som de beräknar kunna öppna inom fem dagar.

– Solen går ner vid 18-tiden och det blåser i Luleå, då det blir lite kallare. Så vi kollar hur vi kan lösa så man faktiskt kan sitta lite längre, säger hon.

undefined
Shagha Noori, ägare till restaurang Nooris, hoppas kunna bygga ut sin uteservering ytterligare. "På sommaren sitter folk inte så mycket inne, de vill sitta ute och titta", säger han.

Detta året har även Luleå fått ett nytt tillskott vad gäller uteserveringar. I slutet av mars öppnade Shagha Noori restaurangen Nooris kök och bar på Storgatan, och sedan förra helgen har deras gäster haft möjlighet att sitta ute och njuta av maten.

– Det har varit mycket folk, säger han.

I dag har de 42 platser på sin uteservering, och Noori berättar att han redan i sommar planerar att utöka den ytterligare.

– Jag har ansökt om att bygga ut nio meter till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!