Det är fem månader sedan polisens insatsstyrka slog till mot totalt tio adresser i Luleå, Umeå och Linköping. Huvudmålet med insatsen var tatuerarstudion Blessed Ink och företrädare för verksamheten.
Misstankar om omfattande ekonomisk brottslighet, bland annat i form av svarta pengar, var en orsak till insatsen.
Den andra var en tydlig koppling till organiserad brottslighet i form av Hells Angels, det kriminella nätverket Shottaz och en gruppering i Luleå som rört sig i kretsen runt de två gängen.
Det här kunde vi avslöja i en stor granskning.
Det fanns även ett tydligt samröre med ett kriminellt nätverk i Linköping.
På plats under insatsen fanns även utredare från Ekobrottsmyndigheten i Umeå och personal från Skatteverket.
Efter insatsen riktas brottsmisstankar mot totalt fem män efter att bland annat narkotika och 250 000 i kontanter anträffats vid den stora polisinsatsen. Tre av männen har varit eller är företrädare för verksamheten i Luleå.
Två av dem satt anhållna under ett par dygn.
Den tredje återfinns på en anstalt någonstans i Sverige där han avtjänar sitt straff efter en kokainhärva på Bergnäset i Luleå.
När vi når Örjan Esensjö, projektledare för evenemang på Luleå kommun, och presenterar uppgifterna konstaterar han att pågående brottsutredningar försätter arrangörer i en svår situation.
– Det är faktiskt förjäkligt. Det är likadant med domen mot Adaam.
Efter att fredagens huvudnummer dömts för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd till dagsböter ett par veckor innan stadsfesten i Luleå, har Örjan Esensjö gått igenom avtalet med Putte i parken.
Något han gjorde efter påstötningar från politiken.
Kommunen ger ett ekonomiskt bidrag till Putte i parken på 750 000 kronor per år.
Att det även finns en koppling mellan en aktör på stadsfesten och organiserad brottslighet väckte frågan än en gång. Går det att styra programmet?
– Jag har faktiskt suttit och lusläst vårat avtal. Som jag ser det har vi inte möjlighet till det. Men jag vet inte hur de på Putte i parken tänker. Så länge det bara är en misstanke, så är de egentligen oskyldiga, säger Örjan Esensjö som förtydligar att han tycker att Putte i parken gjort rätt som inväntar en eventuell rättegång.
Men hans dom är hård mot kriminella gäng. Kommunen och Sverige som rättsstat bör ta till alla medel för att slippa dessa grupperingar, menar han.
Esensjö påpekar sedan att det är hans privata åsikter.
– Det är ett gift som vi inte ska ha här i stan. Det är här vi uppfostrar våra söner och döttrar till goda medborgare. Då ska vi inte ha de som aktivt lever på kriminalitet. Bort med dem, säger han och pekar på att det fortfarande rör sig om brottsmisstankar.
Ingen är ännu dömd.
– Jag hoppas vid gud att åklagaren har fel. Och har han rätt, då hoppas jag att någon ser till att den där jäkla butiken stängs.
Emelie Fredriksson, projektledare för Putte i parken:
– Det här är faktiskt inget vi har information om. Men vi jobbade med dem förra året och det funkade jättebra då, säger Emelie Fredriksson.
Vad gör ni för kontroller av de som tar plats på er festival?
– Det här är ingenting vi har vetat om. Vi har bra erfarenheter av att jobba med de killarna från förra året, det är det enda jag har gått på. Men organiserad brottslighet är självklart ingenting som vi står bakom på något sätt.
Vi har utan framgång sökt kammaråklagare Mikael Bäckström för uppgifter om utredningens status just nu.