Elever kluvna till mobilförbudet: "Kommer bli ökad frånvaro"

Den ständiga snackisen om mobiltelefonernas vara eller inte vara i skolan verkar gå mot sitt slut. Från och med starten på kommande läsår ska samtliga grundskolor i Luleå kommun bli helt mobilfria. Rektorerna är positiva till initiativet, men eleverna är kluvna.

Klasskompisarna Moa Timner, Agnes Jönsson Vestberg, Martina Lundmark och Emmy Norberg är kluvna till införandet av ett totalt mobilförbud inom grundskolan.

Klasskompisarna Moa Timner, Agnes Jönsson Vestberg, Martina Lundmark och Emmy Norberg är kluvna till införandet av ett totalt mobilförbud inom grundskolan.

Foto: Montage

Luleå2024-05-30 17:00

Nyheten i korthet

  • Från och med starten på kommande läsår kommer alla grundskolor i Luleå kommun att vara helt mobilfria.
  • Trots att de flesta rektorer är positiva till initiativet, är eleverna mer skeptiska och ser ett antal nackdelar med det nya förbudet.
  • Tidigare försök med mobilförbud i skolorna har varit överlag positiva, men några elever anser att det skulle vara bättre om de hade tillgång till sina mobiler under lunchpauser.

Flera skolor i Luleå har sedan tidigare infört eller provat att införa mobilförbud i skolan. Resultaten har överlag varit positiva, med vissa undantag. Nu gäller beslutet samtliga grundskolor och rektorerna är positiva. Även om man tror att det kan ta ett tag innan den nya regeln efterföljs.

– Det kommer krävas mycket av alla vuxna och av eleverna. Mobilerna är en stor del av deras liv så det blir en övergång. Vi ska prata med lärare och elevråd för att hitta ett så bra sätt som möjligt att göra det här på, Elisabeth Landström, rektor på Björkskataskolan.

undefined
Rektor Elisabeth Landström är positiv till införandet, men menar att det nog kommer bli en övergångsperiod innan den nya regeln efterföljs.

På Råneskolan har man redan infört ett totalt mobilförbud och med enstaka undantag upplever man att det har fungerat väldigt väl.

– Det är vi som har hållit fast med det beslutet sedan tidigare. Vi har då haft det under hela det senaste läsåret. När man väl har fått rutinerna så löser det sig, säger Solange Perdahl, rektor på Råneskolan.

Även inom de fristående skolorna har man sedan tidigare infört mobilförbud och enligt dem är det rätt väg att gå.

– Ja det har vi haft i flera år. De får lämna mobilerna på morgonen och så får de tillbaka dem när de går hem. Jag tycker att det har funkat väldigt bra, sen är det som med alla andra regler på en skola att det finns de som vill testa och se vad man kan komma undan med. Vi har haft kommunala skolor som ringt till oss och fått dela med oss av våra erfarenheter, säger David Hjelte, rektor på NLV skolan på Bergnäset i Luleå.

Även på Innovitaskolan uppger man att det inte varit några större problem med att ha ett totalt mobilförbud.

– Vi tycker det funkar jättebra, vi behöver sällan ta några konflikter för att alla hunnit vänja sig vid det här vid det här laget. När en rutin sitter så blir det inga problem, säger Paulina Lindström, skolans rektor.

undefined
Klasskompisarna Moa Timner, Agnes Jönsson Vestberg, Martina Lundmark och Emmy Norberg är kluvna till införandet av ett totalt mobilförbud inom grundskolan.

För eleverna går åsikterna isär. Utanför Björkskataskolan står ett tjejgäng och mobilerna har de med sig.

– Det kan vara bra, för folk som kanske blir filmade och inte vill det kan inte bli filmade längre. Men för vissa är mobilen en trygghet, säger Emmy Norberg.

– Folk kanske lär sig socialisera mer med kompisar så att de inte bara sitter uppslukade i mobilen, säger Agnes Jönsson Vestberg.

– Det skulle kunna vara bra, men om man inte har så många vänner och kanske vill sitta själv. Då kommer man inte ha något att göra. Man kanske inte alltid vill sitta och läsa en bok. Eller om man vill ringa sin mamma eller vill hem, då måste man fråga en lärare och en del saker kan ju vara personliga, säger Moa Timner.

– Det kan ju vara bra att vara utan mobilen och socialisera med vänner, men om man måste ringa sina föräldrar eller om man inte har någon att vara med så är det ju roligare att ha mobilen än att bara sitta där, säger Martina Lundmark.

Tjejerna menar att det hade varit bättre om eleverna fick tillgång till mobilerna över exempelvis lunchrasten och berättar om ett problem som uppdagades då skolan hade en mobilfri dag tidigare. För eleverna som blir av med sin mobil blir också av med sin enda klocka.

– Det kommer bli fler som får frånvaro eller blir sena tror jag. Vi hade en testdag utan mobiler och de flesta kom sent, säger Jönsson Vestberg.

De tror inte heller att alla elever kommer gå med på att lämna ifrån sig telefonerna.

– Många kommer ta med andra mobiler att lämna in, säger Jönsson Vestberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!