Diskussionen om att införa totala mobilförbud på Luleås grundskolor har blossat upp på nytt, i samband med larmen om alla kränkande nakenbilder och våldsfilmer som spreds av unga på sociala medier-appen Snapchat.
Merparten av Luleås grundskolor har redan i dag mobilfri undervisning, som innebär att eleverna får lämna telefonerna ifrån sig inför varje lektion, men i förra veckan berättade vi att Hertsöskolan tänker införa ett förbud hela skoldagen, med start hösten 2024.
Flera andra skolor tillämpar redan detta och ett exempel är Midskogsskolan (Montessori, f-9) som införde förbudet höstterminen 2023.
– Mobiltelefonerna skapar mycket oro och stör skolgången även när de används på rasterna. Därför är detta ett sätt att markera ytterligare, säger Sven-Erik Mohlin, områdeschef för skolorna i centrala Luleå, Notviken och Bergnäset.
Hittills har förbudet på Midskogsskolan fungerat bra, enligt områdeschefen, även om det innebar merarbete för pedagogerna första tiden när såväl elever som föräldrar reagerade negativt.
– Enstaka föräldrar har kontaktat även mig med synpunkter men de flesta har accepterat det nu. En sån här förändring måste alla pedagoger prata igenom ordentligt, så att linjen hålls fullt ut, säger Mohlin.
Skolorna i exempelvis Rutvik, Sunderbyn, Persön och Råneå har också infört totalt mobilförbud hela skoldagen sedan något år tillbaka.
Annika Häggstål, områdeschef för skolorna i Gammelstad, Sunderbyn och Råneå, uppger att även Kråkbergsskolan försökte under höstterminen 2022 men där var utmaningarna så pass stora, att totalförbudet pausades.
– Det blev jättemycket extrajobb för personalen då eleverna där hela tiden tjatade om att de ville ha sina telefoner. Sen hade skolan inte med sig alla vårdnadshavare, så det blev mycket diskussioner och tid som gick åt för detta. Därför har Kråkbergsskolan backat nu, säger Häggstål.
Enligt Seija Alamäki, chef för skolorna på Hertsön, Örnäset och Björkskatan, är det hittills endast Hertsöskolan som planerar för totalt mobilförbud inom hennes skolområde, men diskussioner förs nu också på bland annat Björkskataskolan.
Samtidigt har regeringen intentionen att hela den svenska grundskolan ska bli mobilfri inom något år, även om utmaningarna är många.
– Frågan är vilka konsekvenserna blir? Det handlar ju om barn och de kanske tar med sig telefonerna till skolan oavsett, så hur gör vi då? Det krävs en ordentlig diskussion kring det, inte minst med vårdnadshavarna, säger Alamäki.
Alla tre områdeschefer är ändå överens om att regeringens inriktning är den rätta, inte bara för att mobiltelefonerna stör undervisningen och elevernas koncentration utan också på grund av hur unga utsätts för kränkningar i sociala medier.
– Den senaste tidens händelser, när det sprids bilder, ska inte hända under skoltid, även om problemen kanske kvarstår ändå. Jag tror att detta blev ögonöppnare för många vårdnadshavare, säger Seija Alamäki.
– Absolut aktuellt att diskutera detta med rektorerna på nytt, med alla exposekonton och den oro som uppstår hos många ungdomar. Även föräldrarna har blivit uppmärksammade på hur stort bekymmer detta är. Det handlar i grunden om ungdomarnas mående, och mobiltelefonerna bidrar till en ökad osäkerhet, säger Sven-Erik Mohlin.