Den 17 juni stängde Unik café i Vetenskapens hus för att satsa vidare på Porsön. Sedan dess har ägarna IVA, Luleå tekniska universitet och LKAB letat en ny restauratör.
– Vi är inne i slutfasen av förhandlingarna just nu. Det tog lite längre tid, vi har inte riktigt varit överens om allting, sa Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid LTU till Norrbottens Media i augusti.
Nu säger Staffan Sarbäck att den tidigare tidsramen var lite väl optimistisk, och menar att varken entreprenören eller ägarna har fått försaka någonting för att få båda parterna ombord.
– Det här är en process. Att vi inte såg skäl till att forcera fram något är att vi säkrat de evenemang som vi har, säger han nu.
LÄS MER: Kontraktet drog ut på tiden: "Har inte riktigt varit överens"
Entreprenören de hade kontakt med i augusti var 31-åriga Peter Nguyen – och nu har kontraktet gått i lås. Den 6 oktober slår Koi kitchen and café upp dörrarna.
– Vi kommer köra igång med vietnamesisk och asiatisk street food. Tanken är att ta invånarna i Luleå till matmarknaderna i Hanoi i Vietnam, det ska vara autentiska smaker, säger han.
Peter Nguyenhar sina rötter i Vietnam och en bakgrund inom restaurang- och baristavärlden. Konceptet med street food har han ruvat på länge, och egentligen har han bara väntat på ett läge som passade för att kunna sjösätta idén. Ägarna fattade tycke för konceptet, men det fanns även andra faktorer som spelade in i beslutet.
– Det vi vill jobba vidare på är grundidén om att erbjuda en kontaktpunkt. Att ha någonting som sticker ut utanför det gängse restaurangkonceptet i Luleå är en extra knorr, säger Erik Höglund, vikarierande rektor på LTU.
– Hans bakgrund inom event var även viktig för oss i utvärderingen. Att vi hittade en entreprenör som inte bara drev en köksverksamhet. Det känns bra att vi hittat någon som vi kanske får hålla lite i hängslena, säger Thomas Nilsson, företrädare från IVA.
Varför var det viktigt?
– Vi vill locka människor hit, men framför allt studenter, säger han.
Så det kommer inte bara bli asiatisk mat, utan även en del party?
– Det kommer bli en del roliga event, säger Peter Nguyen och Thomas Nilsson fyller i:
– Vi ska inte störa husets image, det kommer vara kunskapsorienterade verksamheter som vi driver. Men sedan, på helger och så där, säger han hemlighetsfullt och tittar på Peter Nguyen.
Kontraktet gäller i fyra år och ett team på tio personer kommer att arbeta i restaurangen. Tjänsterna är redan tillsatta, men vem som kommer styra i köket vill entreprenören inte avslöja.
– Det var en oro jag hade, att tillsätta personalen. Det är hård konkurrens, men Peter övertygade oss om att det skulle gå bra, säger Thomas Nilsson.
Det finns redan en del asiatisk mat i Luleå. Kommer du att fylla att hål eller komplettera det som redan finns?
– Båda, säger Peter Nguyen först innan han ändrar sig:– Nej, jag kommer att komplettera det utbud som redan finns.