Åklagaren yrkar på fängelse för grovt ekobrott

Enligt åklagaren har ungefär hälften av företagets intäkter inte blivit bokförda. Han yrkar på att 52-åringen ska dömas till fängelse för flera fall av grov ekonomisk brottslighet.

Mikael Bäckman, åklagare på Ekobrottskammaren i Umeå, yrkar på att 52-åringen ska dömas till fängelsestraff.

Mikael Bäckman, åklagare på Ekobrottskammaren i Umeå, yrkar på att 52-åringen ska dömas till fängelsestraff.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2023-05-09 18:03

På tisdagen åtalades en 52-årig företagare från Boden i Luleå tingsrätt för flera fall av grov ekonomisk brottslighet. Rättegången kom till stor del att handla om fakturor som betalats in till två olika konton hos två olika banker. 

Under rättegången framkommer det att 52-åringen haft en revisor som skött bokföringen. Enligt åklagaren från Ekobrottskammaren i Umeå, Mikael Bäckström, stämmer revisorns bokföring och momsredovisning väldigt väl med företagets konto, affärskontot.

– Men parallellt med att inbetalningarna har kommit in på affärskontot så har kundinbetalningar för betydande belopp kommit in på hans privata bankkonto. Det är betalning för arbete som utförts för ramen av den enskilda firman. Det är "svart" oredovisad inkomst och det är ungefär hälften av alla intäkter som inte blivit bokförda, säger Mikael Bäckström.

Totalt så handlar det om fakturor på cirka 3,5 miljoner kronor som inte bokförts under 2018 och 2019. 

Enligt 52-åringen har han lämnat all bokföring till revisorn, det är hon som gjort fel. 

– Revisorn har sagt att blir något fel så går det att göra en rättelse, jag har känt mig lugn med det. Hade jag vetat det jag vet i dag hade hon aldrig fått vara min revisor, säger 52-åringen.

Förklaringen till varför han haft två olika konton till företaget är att det skulle ombildas till ett aktiebolag. 

– Jag skulle göra en nystart av firman och det var det kontot vi använde. Revisorn hade tillgång till båda kontona, säger 52-åringen som menar att han är oskyldig till brott.

Revisorn i sin tur förnekar all kännedom om det privata kontot. 

– Jag har inte haft tillgång till det och jag känner inte igen kontot, säger revisorn.

Åklagaren yrkar på att 52-åringen ska dömas på samtliga fyra åtalspunkter samt till näringsförbud och skattetillägg. 

– Om man räknar på vad gärningarna är värda så motsvarar det 1-1,5 års fängelse. Något annat än fängelsepåföljd är uteslutet, säger Mikael Bäckström.

52-åringens advokat, Marcus Ström, säger att hans klient är oskyldig och att han inte uppträtt bedrägligt eller med uppsåt.

– Må hända att han varit aningslös och en aningens blåögd och litat på revisorns råd. Han har förklarat att han inte kan så mycket om ekonomi, säger Marcus Ström som yrkar på att åtalet ska ogillar på samtliga punkter.

– Om han ska dömas så är det till villkorlig dom och samhällstjänst.

Dom meddelas 23 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!