Åklagaren: "Det har funnits en svart ekonomi"

En företagare i Boden misstänks för grov ekonomisk brottslighet efter en revision av Skatteverket. Åklagaren påstår att den 52-årige mannen haft en "svart" ekonomi, där stora summor gått till bland annat grovt kriminella.

Rättegången hålls under tisdagen i Luleå tingsrätt.

Rättegången hålls under tisdagen i Luleå tingsrätt.

Foto: Lars-Göran Norlin

Boden2023-05-08 21:00

Det är efter en anmälan av Skatteverket den 24 september 2020 som hela härvan uppdagas. Då har utredarna på myndigheten uppmärksammat att stora summor som rullat in på den 52-årige bodensarens konton i Handelsbanken och Swedbank som aldrig har bokförts.

Under två år 2018 och 2019 rör det sig om drygt 3,5 miljoner kronor.

Åklagaren påstår också att han lämnat oriktiga uppgifter om inkomster av näringsverksamhet under 2018 med 2 366 765 kronor för lågt belopp.

Vid ett tillslag tidigt på morgonen den 25 maj 2021 grips 52-åringen efter att han varit anhållen i sin frånvaro under ett dygn. 

Utredningen visar att ett 15-tal personer har arbetat i hans verksamhet med en lön på 150 kronor i timmen. Flera av dem har ett digert brottsregister.

En av dem är en 55-årig man.

För tio år sedan dömdes han till två års fängelse i en brutal våldshärva efter att han kidnappat en kvinna genom att binda hennes händer och fötter med silvertejp. 55-åringen tryckte även fast en tejpbit över munnen och placerade henne därefter i ett badkar.

Kvinnan ådrog sig fysiskt, vid sidan av den mardrömslika situationen som skakade henne emotionellt, ett knäckt näsben och en blödning i levern.

Den här utredningen visar att företagaren betalat flera 100 000-tals kronor till 55-åringens konto under 2018 och 2019.

När den misstänkte 52-åringen förhörs säger han att överföringarna är bilaffärer.

– Jag har köpt bilar av honom och hållit på och "rackla" tillsammans med honom, säger han.

– Det är inga konstigheter. Vi är många som håller på med detta. 

Mikael Bäckström, kammaråklagare vid ekobrottskammaren i Umeå, som har åtalat 52-åringen misstänkt för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott, skattebrott och bokföringsbrott.

En talan om ett skattetillägg på 40 procent av 1 142 119 kronor är också väckt.

– I korthet kan man säga att det är en enskild näringsidkare som delvis har haft en verksamhet som har bokförts och skatteredovisats. Men parallellt med det så har det funnits en så kallad svart ekonomi. Det är det som målet handlar om, säger Mikael Bäckström.

Marcus Ström, advokat som företräder 52-åringen:

– Jag vill inte föregripa det han kommer att säga under morgondagen (läs tisdagen). Han förnekar brott, såväl uppsåtligen, som att det skulle ha skett av oaktsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!