Skolchefen: Lärarna har inte nedprioriterats.

Trots att Luleå hade högre löneökning för lärare än genomsnittet för riket var lärarnas riksförbundet inte nöjda.

Luleå kommuns skolchef Maarit Enbuske bemöter missnöjet från lärarnas riksförbund gällande lärarnas löneökning.

Luleå kommuns skolchef Maarit Enbuske bemöter missnöjet från lärarnas riksförbund gällande lärarnas löneökning.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2020-02-05 17:10

Kommunombudet Ingela Hörnell är kritisk till jämförelser med andra kommuner i länet och att lärarna inte länge utgör en prioriterad grupp för löneökning inom kommunen.

– Lärarna har under sju år varit en prioriterad grupp i kommunen för lönehöjningar, de har fyra procents bättre utveckling jämfört med andra kommunala avtalsområden, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå kommun.

Hon förklarar att man inför 2019 valt att höja basnivån för hela kommunen istället för att prioritera vissa grupper.

– Så lärarna har inte drabbats även om lärarna inte har varit prioriterade på samma sätt, lärarna har inte nedprioriterats.

Enbuske håller med om svårigheterna att jämföra mellan olika kommuner. Hon påpekar att löneutvecklingen ser bättre ut när man jämför med norra Sverige men sämre om man jämför med storstadskommunerna.

Är det rimligt att jämföra Luleå med små inlandskommuner med sämre ekonomiska förutsättningar?

– Nja. Jag har själv varit skolchef i en mindre kommun. Man kanske bara har en sökande till en tjänst och är tvungen att bjuda över grannkommunen. Det innebära att det blir högre ingångslöner i enstaka fall. I Luleå har vi bättre marginaler.

Hur stor del av löneökningen i kommunen kommer från lärarlönelyftet?

– Det är inte inräknat när vi räknar löneökningarna och inte heller när vi räknar på att lärarna har varit en prioriterad grupp i den kommunala löneutvecklingen. Det tillkommer utöver den kommunala löneökningen på 3,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!