Kirunaskandalen – många frågor utan svar

Polisanmälningar, anklagelser om urkundsförfalskning och möbler och mat som beställdes och sedan aldrig sågs till. Här är turerna i Kirunaskandalen.

Foto:

Kiruna2018-02-08 12:09

Allt tar sin början med att ett tips kommer till redaktionen. Det ska enligt tipsaren finnas en polisanmälan om urkundsförfalskning, som en chef har gjort mot en annan, högt uppsatt chef vid en av kommunens förvaltningar. När vi tar kontakt med anmälaren uppger personen att hennes namnteckning har använts på en så kallad rekvisition, en beställning, av exklusiva matvaror till ett värde av 2 500 kronor. Det handlar om renkött, löjrom och hjortron som har beställts till en verksamhet inom kommunen. Men några snabba kontroller med anställda och även chefen för verksamheten bekräftar att maten aldrig kom dit. Beställningen motsvarar mat för tio personer, enligt rekvisitionen. Den nu polisanmälda chefen har godkänt beställningen. Men maten är spårlöst borta. Avslöjandet publiceras den 19 januari.

Förvaltningschefen uppger att den polisanmälda chefen får fortsätta att arbeta.

Någon dag senare uppger ordförande i kommunrevisionen, Roger Aitomäki, att händelsen med matbeställningen kan bli föremål för revisorernas granskning.

1,5 vecka efter vårt avslöjande om polisanmälan och matbeställningen meddelar kommunchef Peter Niemi att kommunen nu själva polisanmäler händelsen med matbeställningen och beslutar att en granskning av den aktuella förvaltningen ska göras, av en extern revisionsbyrå. Förvaltningens rutiner när det gäller alltifrån fakturahantering till hanteringen av rekvisitionsblock ska "genomlysas". Uppdraget går till kommunens ekonomichef.

Samtidigt kan vi också berätta att det redan under 2012 gjordes en polisanmälan inom samma förvaltning. Den gällde misstänkta tjuvtankningar, där kommunens tankkort ska ha använts till inköp av bensin, trots att bilarna inom verksamheten som tankkorten var kopplade var dieseldrivna. Personen som polisanmälde avråddes från att göra detta av sin dåvarande chef.

Den 1 februari berättar vi om hur exklusiva möbler, två fåtöljer och ett bord till ett totalt värde av 40 000 kronor, beställdes till en kommunal verksamhet, av samma chef som polisanmäldes för urkundsförfalsknig. Möblerna hämtades från verksamheten direkt de anlände, av chefen själv, uppger tre olika källor. Vi fick inget svar på var möblerna tog vägen. Ordförande i kommunrevisionen riktar skarp kritik mot nämnden som är ansvarig för den aktuella förvaltningen.

Den 5 februari får vi tips direkt på morgonen. Flera personer uppger att de har sett plastsäckar utanför en kommunal verksamhet i Kiruna och enligt tipsaren ska de innehålla möblerna som beställdes och sedan försvann. Men ingen ansvarig för verksamheten vill kommentera någonting om säckarna. Alla frågor hänvisas vidare till kommunchef Peter Niemi.

Peter Niemi meddelar att innehållet i säckarna enligt de uppgifter han har fått ska vara möbler som åtminstone "liknar" de som har beskrivits i våra publiceringar.

Polisen i Kiruna uppger att den anmälan som Kiruna kommun har gjort kommer att handläggas vid bedrägerigruppen i Luleå. Urkundsförfalskningen ligger enligt polisen under handläggning och så småningom ska förhör genomföras med personal på Kiruna kommun för att få en uppfattning om brottet. Förundersökningssekretess råder.

Länkar till Kirunaskandalen:

Kommunal chef polisanmäld efter matbeställning

Kan leda till granskning

Efter avslöjandet: Kommunen polisanmäler för bedrägeri

Revisorerna kritiska: "Ett riktigt dåligt arbete"

Möbelinköpet kan också polisanmälas

Kommunalrådet: "Hoppas den som gjort det står för det"

Kirunaskandalen: "Därför har kommunen inte polisanmält ännu

Designmöbler för 40 000 - nu är de borta

Kirunaskandalen: Här hittades möblerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om