Cirka 600 asylsökande flyktingar bor på det tillfälliga asylboendet i Riksgränsen. Många av dem reser av olika anledningar med tåg till Kiruna. Det kan handla om läkarbesök, uttag av mediciner med mera. Men när de sedan missar tåget tillbaka så blir de strandade utan bostad i Kiruna.
– Det är en och en halv timme från att tåget kommer ned till Kiruna innan det går tillbaka till Riksgränsen och då hinner de inte tillbaka. De flesta hinner förstås tillbaka men det finns dem som inte gör det, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket.
Trots att man från Migrationsverket har varit tydliga med att informera om vikten av att ta sig tillbaka till Riksgränsen så fortsätter problemen.
– Vi jobbar med information och jag tror att alla som bor i Riksgränsen har fått ta del av informationen och det sprider sig också men det är som att det inte hjälper, säger Maud Lantto och fortsätter:
– De vill ned till stan och så länge vi ordnar boende så vet de om att de får hjälp med det. Jag säger inte att det är så i alla fall, men det kan vara så att i vissa fall är man kanske inte alltid så mån om att passa tåget heller.
Problemet uppstår inte riktigt varje dag men när det händer så sker det ofta under kvällstid när Migrationsverket inte har personal på plats. Då tvingas Migrationsverket ordna med boende på vandrarhem i Kiruna, trots att flyktingarna egentligen bor i Riksgränsen.
– Om vi upptäcker detta innan vi går hem eller i rimlig tid på eftermiddagen, då ordnar vi plats i vårt eget boende. Vi har några ställen där vi kan lägga in extra madrasser tillfälligt över natten, sedan får de åka tillbaka dagen efter.
– Det är klart att det innebär mycket merjobb både för oss, polis och för sjukvården – för alla inblandade aktörer, säger Maud Lantto.
För att försöka förenkla vid resor till och från Riksgränsen arbetar nu Migrationsverket på att få till en särskild busslinje. Syftet är att slippa passa tågtiderna.
– Vi jobbar på ett parallellt spår med att upphandla en buss som ska gå en gång per dag från Riksgränsen och tillbaka på eftermiddagen eller kvällen, säger Lantto.
Och bussarna ska vara till för dem som behöver resorna mest, exempelvis vid sjukhusbesök eller liknande.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer