Det handlar om granbarkborren, som senaste årtiondet ställt till stora skador på granskog i Sydsverige och som med tiden visat sig allt längre norrut. Stormen Gudrun, och hennes efterföljare i södra delarna av landet, har gynnat granbarkborren genom att orsaka massor av stormfälld skog, vindfällen. Det gillar granbarkborren, som går vidare på levande skog.
Enligt Gunnar Isacsson, insektsexpert vid Skogsstyrelsen, orsakades över några års tid skador på tre-fyra miljoner kubikmeter i landet och då menas enbart stående skog.
Borren borrar sig vidare.
– Det finns iakttagelser i hela landet, ända upp i fjällnära skog, säger Gunnar Isacsson om förekomsten. Så långt finns inga skador att tala om på skogen i Norrbotten.
I British Columbia, i Kanada ställde en barkborre ur samma familj för några år sedan till så stora skador att många sågverk fick slå igen.
– Den angrep contortatall och skadorna var på en yta som motsvarar halva Sverige, säger Isacsson.
Granbarkborrarna tar sig alltså an granar.
– När de förökar sig på vindfällen och inte har tillräckligt av sådana ger de sig på levande granar. Larverna skär av näringstillförseln mellan kronan och rötterna och då får rötterna ingen näring, berättar Gunnar Iscasson.
Vissa år, med gynnsamma förutsättningar för granbarkborren, är särskilt problematiska. Och en i år tidig svärmningsstart, med värme, tyder på en lång säsong samt stor skaderisk.
Det gäller att få ut vindfällena ur skogen innan mitten av juli i norra Sverige, och ett par veckor tidigare än så i söder.
För övervakningen av granbarkborrens svärmning runt om i landet har således fällor lagts ut i olika områden. Det ska ge en bild av allvaret.
I flera års tid har fällor lagts ut i Kalixtrakten. Det handlar enligt Gunnar Isacsson om trattar i plast som via ett rör leder ner till en burk, där granbarkborrarna ska möta sitt öde, och torka ihjäl. Ett giftfritt doftämne lockar borrarna till fällan. Tre fällor finns i Kalixtrakten.
På Skogsstyrelsens webbplats publiceras varje tisdag uppdaterad information om hur många granbarkborrar som fångats in i de olika områdena, samt råd till skogsägare om lämpliga åtgärder med hänsyn till fångsten.
Granbarkborrarna kommer dock att finnas kvar och med klimatförändringarna kan den ha bra grogrund för sin tillvaro i landet. Den ska dessutom finnas, men skadorna behöver hållas i schack, beskriver Skogsstyrelsen.
Likväl som värme i rätt tid kan gynna borren så kan kyla och regn missgynna, och därmed hjälpa bekämparna av granbarkborrarna.
Mest läst i dag