Kalix jublar – klart med finansiering för resecentrum

Regionalfonden har gett grönt ljust till Kalix kommun för etablering av resecentrum för tågtrafik i Kalix och Haparanda. "Det kan vara ett av de viktigaste beslut som fattats i kommunen", säger Tommy Nilsson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Foto: Kalix kommun

Kalix2015-12-10 15:16

Kalix kommun får 17 819 821 kronor för etablering av resecentra i Kalix och Haparanda för persontrafik på nya Haparandabanan.

– Det är ett jätteroligt besked för oss. Väldigt glädjande, även fast det återstår en del innan det är helt klart, säger Kalix kommunalråd Ellinor Söderlund.

Läs mer: Fler Kalixnyheter.

Persontrafik på Haparandabanan bidrar till en regionförstoring där Luleåregionen knyts samman med Finlands gränsregioner, och ger en helhetslösning för hållbar persontrafik genom den Bottniska korridoren. Genom att etablera resecentra i Kalix och Haparanda - och knyta samman persontrafik på Haparandabanan med övrig lokaltrafik samt gång och cykelvägar på respektive ort - underlättas tillgängligheten och kompetensförsörjningen i regionen.

Sven Nordlund (mp), ser beslutet både som viktigt för regionen och miljön:

– Vi är extremt nöjda över beskedet. Det är en jättestor miljöfråga, nästan 1000 personer pendlar in och ut från Kalix, säger han.

Även Vänsterpartiet gläds åt beskedet:

– Ur jämställdhetssynpunkt är det viktigt, många familjer har inte råd att ha två bilar och kvinnor prioriterar att resa kollektivt, säger Katarina Burman.

Nu återstår finansiering från staten, cirka 10 miljoner för att få igång driften av persontrafiken.

– Vi hoppas att staten går in med finansiering genom Norrtågsprojektet som man gjort på andra håll i länet, säger Per Nilsson, chef över teknisk försörjning i Kalix.

2018 räknar de med att persontrafiken på Haparandabanan är igång. Peter Waara, kommunalråd i Haparanda är positiv:

– Detta beslut är viktigt för att trygga järnvägssatsningar i östra Norrbotten. Nu är våra båda kommuner på god väg att bli viktiga kommunikationscentra för framtida utveckling och tillväxt, säger han i ett pressuttalande.

Läs mer: Snart går pendeltåget mellan Luleå och Boden

Vill du ha nyheter från Kalix på din facebook - Gilla Kuriren Boden här.

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om