Fick P-bot – i Malmö: "Aldrig varit där"

När Charlotte Sundqvist valde att bestrida sin felaktiga P-bot fick hon ett chockerande besked – handläggningstiden för ärendet beräknas till tio månader.– Systemet är helt galet, säger hon.

Felaktigt. Charlotte Sundqvist fick hem en påminnelse om att betala en P-bot från Regementsgatan i Malmö – trots att hon aldrig har varit i staden.

Felaktigt. Charlotte Sundqvist fick hem en påminnelse om att betala en P-bot från Regementsgatan i Malmö – trots att hon aldrig har varit i staden.

Foto: Lotta Nilsson/Janerik Henriksson

Kalix2017-09-28 10:28

Kalixbon Charlotte Sundqvist har aldrig varit i Malmö. Därför blev hon förvånad när hon hämtade posten och konstaterade att hon har fått en betalningspåminnelse gällande en P-bot som ska ha delats ut på Regementsgatan i den skånska storstaden.

– Jag tänkte att jag har parkerat någonstans i Kalix, Luleå eller Piteå och fått böter och så har lappen blåst bort från rutan. Sedan började jag läsa det finstilta, att det var utfärdat av Malmö kommun, och började förstå att det här är helt galet. Jag har aldrig varit i Malmö, säger Charlotte Sundqvist.

Malmö stad utfärdade böterna, Transportstyrelsen skickade betalningspåminnelsen – och det är hos Polismyndigheten boten ska bestridas.

– Hos Transportstyrelsen sade de att de tror på vad jag säger eftersom de hörde att jag inte är från Malmö, men att jag måste bestrida hos polisen. Då ringer jag polisen och är skitförbannad och de säger att jag måste bestrida skriftligt.

Läs mer: Fick P-böter för avställd skoter

Polisen sade också att Charlotte Sundqvist kunde ringa Malmö stad och vädja om förståelse, men där fick hon inget gehör. Då återstod bara att betala de 400 kronorna – annars går ärendet till Kronofogden – och överklaga hos polisen.

– Då fick jag ett SMS att polisen har tagit emot det och att handläggningstiden är beräknad till tio månader. Det är som ett skämt, systemet är helt galet.

Tidigare i veckan berättade Kirunabon Ann-Charlotte Stenmark att hon i somras fick böter från Stockholms stad – för sin gamla skoter som ställdes av 1992.

– Jag tänker lite grand samma som hon, att jag undrar om de betalar ränta på pengarna de lånar. Men det gör de väl inte, jag får säkert ett utbetalningskort och måste betala 30 kronor för att få ut pengarna, säger Charlotte Sundqvist.

Mest irriterad är hon över den krångliga myndighetskarusellen.

– Helt knäppt. Nu måste man börja fundera över byråkratin när tre myndigheter är inblandade och ingen kan spara på utgifter och irritation och säga "det här låter otroligt, vi tar bort boten". Man blir väldigt fundersam och vi vanliga människor kan inte göra någonting.

Pengarna struntar hon egentigen i.

– Men det finns människor som har det sämre ställt och då kan 400 kronor vara mycket. Det är för jävligt, säger Charlotte Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!