Just nu: S mot katastrofval i Luleå

S gör ett katastrofval i Luleå – och tappar över elva procentenheter i kommunvalet. "Vi sitter kvar, men nu måste vi söka ännu mer samarbete", säger Niklas Nordström", säger kommunalråd Niklas Nordström (S).

"Vi sitter kvar, men nu måste vi söka ännu mer samarbete", säger kommunalråd Niklas Nordström (S) efter katastrofsiffrorna i söndagens val.

"Vi sitter kvar, men nu måste vi söka ännu mer samarbete", säger kommunalråd Niklas Nordström (S) efter katastrofsiffrorna i söndagens val.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå, uppdaterad2018-09-09 23:19

S riskerar ett svidande nederlag i residensstaden. Partiet ligger på 37,7 procent när 43 av 44 distrikt är räknade, en minskning med över elva procentenheter jämfört med vid kommunvalet 2014.

– Troligen en kombination av rikstrenden och skolfrågan, så är det, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

På frågan om S har anledning till självkritik gällande beslutet om att genomföra Framtidens skola, svarar han:

– Vi tar ansvar för kommunen och då måste man fatta svåra beslut. Det finns en anledning till att Luleå har högst lärartäthet i landet. Vi är väldigt ambitiösa med vår skolpolitik men då får vi också räkna med att bli kritiserade.

Men ni sitter kvar?

– Vi sitter kvar, men nu måste vi söka ännu mer samarbete, säger Niklas Nordström.

Vänsterpartiet ökar mest – och går fram med närmare fyra procentenheter i kommunen till 10.4 procent.

– Vi är jätteglada. Vi går fram till sju mandat som det nu ser ut, säger Nina Berggård, gruppledare för Vänsterpartiet i Luleå.

Även Moderaternas gruppledare Anders Josefsson är glad över att partiet går svagt framåt till 14,5 procent och konstaterar att Socialdemokraterna gör ett katastrofval i Luleå.

– Det ser ut att gå riktigt illa för dem. Till viss del beror det på rikstrenden, men Luleåborna är inte heller nöjda med det styre de har sett de sista fyra åren. De har tappat förtroendet fullständigt för S.

Frågan är nu vad detta innebär för styrkeförhållandena inom kommunfullmäktige i Luleå. En enad borgerlig allians kan närma sig samma antal mandat som S.

Centerpartiet går ordentligt framåt och ökar till 7,5 procent. Även Liberalerna och Kristdemokraterna går svagt framåt.

Desto kämpigare är det för Miljöpartiet, som ligger under fyra procent, och lika dåligt går det för Rättvisepartiet Socialisterna, som ligger kring tre procent.

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg har samtidigt föreslagit en regnbågsallians för att bryta Socialdemokraternas dominans i Luleå – men Anders Josefsson har tydligt avvisat den och kallat MP för ett "extremt" parti.

Läs mer: Öppnar för regnbågsallians

Läs mer: M-ledaren fimpar regnbågsallians

– Det står jag fast vid. Luleåborna verkar ju inte heller gilla deras extrema politik, säger Anders Josefsson under söndag kväll.

Så ni kommer inte söka stöd hos MP för att utmana S om makten i Luleå?

– Jag ser det som oerhört osannolikt att vi skulle samregera med Miljöpartiet. De delar ingen av våra ståndpunkter. Men först måste vi se vilket valresultatet blir. Jag hoppas att vi kan formera en majoritet för Luleås bästa.

Kan ett annat scenario vara att du lämnar Allianssamarbetet och stöttar S fullt ut?

– Jag tror inte att det vore en bra lösning. Om de två stora partierna skulle sätta sig tillsammans, skulle bara extrempartierna stärkas, säger Anders Josefsson, Moderaterna.

Kommunalråd Niklas Nordström själv vill i nuläget inte utesluta att det kan bli aktuellt att sätta sig i en koalition. Sett till nuvarande valresultat kan V eller M vara aktuellt, men M har tidigare avvisat tanken på ett organiserat samarbete med S.

– Vi får sätta oss och diskutera, säger Niklas Nordström.

Sverigedemokraterna i Luleå har däremot inte alls samma framgångar som i riksdagsvalet, utan ligger endast kring sju procent, en ökning med cirka tre procentenheter.

Värt att notera är att Luleå, jämfört med tidigare val, inte längre indelat i två valkretsar, utan är bara en valkrets.

En småpartispärr har också införts, vilket innebär att småpartier måste få minst två procent av rösterna för att få mandat.

Landsbygdspartiet riskerar därmed att åka ut ur kommunfullmäktige, eftersom de ligger precis runt två procent när 39 av 44 distrikt är räknade.

Vi uppdaterar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om