M-ledaren fimpar regnbågsallians

Glöm din dröm, Jan Nyberg. Moderaternas gruppledare Anders Josefsson stänger dörren hårt till en regnbågsallians.

29 augusti 2018 10:45

– Det finns kommuner där det kan fungera med regnbågsallianser men i dagsläget är Luleå definitivt inte en av dem. Det är inte aktuellt för oss, säger Josefsson.

Varför det?

– Det finns några partier i Luleå som är väldigt extrema. Bland annat det parti som Nyberg företräder. Jag ser ingen framtid i att samverka med dem. Vi har väldigt lite gemensamt med Miljöpartiet.

Samtidigt ska det mycket till om den Allians som ni lanserat ska ta makten. Ni har i dag bara 16 av 61 mandat.

– Det är kanske inte så realistiskt att vi ska få egen majoritet. Men minoritetsstyre är inget ovanligt.

Läs mer: "Öppnar för regnbågsallians"

Läs mer: Så vill Alliansen vinna valet

Någon regnbågsallians med partier från höger till vänster, som Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg hoppas på, är därmed inte aktuell.

Josefsson har även gett tydligt besked att Moderaterna inte tänker samregera med Socialdemokraterna, men öppnar dock för att M kan stödja S i vissa ärenden.

– Vi är pragmatiska och kan tänka oss att göra överenskommelser i enskilda frågor. Det viktiga är att vi får gehör för vår politik.

Anders Josefsson tror att kommunvalet i Luleå kan bli en rysare.

– Det kommer att bli stökigt. Sannolikt kommer det krävas någon slags uppgörelse och det kan säkert att ta en tid att reda ut hur det ska se ut. Det är samma sak på regional nivå och riksnivå. Jag vågar faktiskt inte tippa hur det ska gå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström