– Grundregeln är att vi inte ska ha inhyrd personal, utom i särskilda fall. Vi stöttar det arbetet, det kommer innebära svåra beslut. Hela ordinarie verksamheter ska inte bygga på inhyrd personal, säger Linda Frohm.
Hon framhåller att Jokkmokks hälsocentral är välbemannad på läkarsidan, och att det är sjuksköterskor som behöver rekryteras. Och är samtidigt tydlig med att hon står bakom arbetet att Region Norrbotten ska minska på den inhyrda personalen.
– Vi har hamnat i en spiral som är ohållbar. Samtidigt, menar jag, att det inte får vara så att det sker på bekostnad av patienters säkerhet, att man gör den här omställningen för snabbt. Man skulle ha gjort en kraftsamling för att rekrytera till Jokkmokk under sommaren, säger Linda Frohm.
På frågan om det, ur hennes perspektiv, hade gått att lösa situationen i Jokkmokk på något vis svarar hon att vården behöver decentraliseras.
– Det gör mycket för en ort att kunna ta emot patienter som man nu gör i Jokkmokk. Det är svårt att starta upp igen när man har pausat eller lagt ned en verksamhet.
Tror du att situationen går att lösa, utifrån hur den utvecklat sig?
– Det kan vara så att det inte går att lösa nu, men man borde ha sett det komma. Det kan inte vara en nyhet. Jag menar på fullaste allvar att vi måste jobba stenhårt för att få ner den inhyrda bemanningen men på vissa orter kanske det måste få ta lite längre tid. Då hade det kunnat vara ett alternativ att bemanna med inhyrd personal.
Regionrådet Anders Öberg (S) säger att det är svårt att få tag i även inhyrd personal. Vilket Frohm håller med om.
– Det är svårt att få tag på och man får svar på avropen väldigt sent. Det beror på att vi har enats om en gemensam taxa för hela Sverige. Det är många konsulter som tycker det är för dåligt betalt. Jag är ledamot i SKR (Sveriges kommuner och regioner, reds. anm) och där känner man igen situationen men inte att det har lett till att man behöver stänga verksamheter, säger hon.
Hon ifrågasätter utlokaliseringen av vårdplatserna till Överkalix och Pajala.
– Överkalix ligger inte ens i Gällivare sjukhusområde, som Jokkmokk ju gör. Även till Pajala är det väldigt långt om man som anhörig ska hälsa på en person som ligger inne.
Borde man utlokaliserat till Gällivare istället?
– Man skulle ha gjort mer för att behålla platserna i Jokkmokk. Och om man var tvungen att utlokalisera det, så skulle man ha försökt göra det i upptagningsområdet kring Gällivare sjukhus. Det som inte kommit fram är att vårdplatser i Pajala och Jokkmokk är en viktig ventil för Gällivare sjukhus, när de får överbeläggningar.
Vad var dina intryck av demonstrationen i sessionssalen?
– Min uppfattning är att jokkmokksborna har fått nog. Man har sen det här blev känt slutit sig samman och står upp för varandra, och uttrycker en väldigt stor oro att man blir bortglömda. Det var någon av dem som klädde det med ord, att "nu har bägaren runnit över". Jag uppfattade det som att det är flera saker, försämringar, som har skett och nu räcker det.
Hur beskriver du stämningen?
– Det var mycket upprörda känslor men jag tycker alla inblandade parter gjorde sitt för att kunna upprätthålla en samtalston, säger Linda Frohm.