Gruvbolaget möter samebyarna om Kallak

Jokkmokk Iron Mines bearbetningskoncessionen i Kallak beviljades med villkor på samråd med samebyarna. Nu bjuds de in med kort varsel, under en period då de har som mest att göra. "Det bådar illa för framtiden", säger Mikael Kuhmunen.

Jokkmokk Iron Mines vd Ulla Sandborgh bjuder in samebyarna till samråd den 17 november om gruvprocessen i Kallak. "Det är viktigt att bygga en bra relation", säger hon.

Jokkmokk Iron Mines vd Ulla Sandborgh bjuder in samebyarna till samråd den 17 november om gruvprocessen i Kallak. "Det är viktigt att bygga en bra relation", säger hon.

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Jokkmokk2022-11-08 16:02

Det har gått ett halvår sedan Beowulf mining, genom sitt dotterbolag Jokkmokk Iron Mines AB (Jimab), fick bearbetningskoncession för en gruva i Kallak utanför Jokkmokk. Nu bjuder bolaget in de tre berörda samebyarna till samrådsmöten.

– Det är viktigt att bygga en bra relation och visa vad vi står för, och även visa vem jag själv är, säger Ulla Sandborgh, vd för Jimab.

Att ha särskilda samråd med samebyarna var ett av tolv villkor som regeringen ställde på Jimab då bearbetningskoncessionen beviljades. Exakt hur dessa möten ska se ut och hur ofta de ska hållas, ska först och främst diskuteras.

Ulla Sandborgh berättar att bolaget föreslår fyra fysiska möten i Jokkmokk per år med samebyarna, men är öppen för förslag. Det första mötet ska hållas redan 17 november.

– Dessa möten kommer hållas bakom stängda dörrar enkom med samebyarnas representanter. Sedan kan jag avslöja att vi även kommer hålla öppna informationsmöten för allmänheten.

undefined
"Först och främst var jag besviken över timingen och att det var med så kort varsel", säger Mikael Kuhmunen, ordförande i Sveriges största sameby Sirges.

Mikael Kuhmunen, ordförande i Sirges sameby, tycker att det var en olämplig tid på året att kalla till dessa möten, då renskötarna har särskilt mycket att göra just nu.

– Först och främst var jag besviken över tajmingen och att det var med så kort varsel. Det bådar illa för framtiden. Jag försökte skjuta på det men det verkade omöjligt, vi kommer skicka vice ordförande på mötet, säger han.

Ordföranden i Jåhkågasska sameby, Jon-Mikko Länta, berättar att de ännu inte bestämt om de kommer gå på mötet eller inte. Detta ska diskuteras i ett styrelsemöte på torsdag.

– På fredag vet jag mer, men jag skulle tro att vi kommer gå. Om inte annat för att höra vad de har att säga, säger han.

Per-Jonas Parffa berättar att Tuorpon resonerar likadant.

Ulla Sandborgh tillträdde som ny vd för Jimab i juni tidigare i år. Dessförinnan var hon generaldirektör på Svenska kraftnät men sparkades från posten 2019 efter brister i myndighetens säkerhetsarbete. Efter det var hon generaldirektör i Regeringskansliet fram tills att hon frivilligt lämnade för gruvbolaget.

Nu siktar hon på att ha en fullständig miljö- och konsekvensbeskrivning över Kallak klar till hösten 2023.

– Det blir tufft men vi känner att vi ska hinna klart. Vi har en hel säsong framför oss och vi har redan gjort en del mätningar, säger Sandborgh.

En stor fråga som måste lösas är transporterna.

– Vi jobbar just nu brett och har ett 20-tal olika varianter på hur vi ska transportera malmen. Det kommer gallras ner eftersom.

undefined
Jokkmokk Iron Mines AB fick för ett halvår sedan bearbetningskoncession för en gruva i Kallak utanför Jokkmokk.

Bolaget har tidigare lovat att man ska öppna ett kontor i Jokkmokk för att bli en större del av samhället. Ulla Sandborgh säger att ambitionen finns kvar, men kan inte säga när detta kommer att ske.

– Jag har en del möten planerade som förhoppningsvis tar oss framåt i det arbetet. Men i dagsläget kan jag inte säga något mer.

Tidigare i veckan avgick Sven-Otto Littorin från sin ordförandepost i moderbolaget Beowulf mining, och uppgav till P4 Norrbotten att han skulle ge plats till en mindre konfliktbelastad person.

Ersättaren är Johan Röstin som tidigare varit vd för färjeföretaget Forsea.

– Sven-Otto Littorin har haft en bra roll i den fas bolaget tidigare stått i men nu ser jag fram emot att jobba med Johan Röstin som har ett kunnande i affärsfrågor och logistik. Jag ser ljust på framtiden, säger Ulla Sandborgh.

Miljötillstånd

Mark- och miljödomstolen prövar miljötillståndet, vilket är ett av de sista stegen innan en gruvverksamhet kan starta. 

Kort sagt innehåller miljötillståndet exempelvis villkor för hälso- och miljöeffekter, skyddsåtgärder, buller, damning, upplagsplatser och begränsningar av utsläpp. Samma regler i miljöbalken gäller för gruvor som för annan verksamhet som har inverkan på miljön.

Källa: Svemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!