Tornedalen ur, silver och guld blev av med smycken till ett försäljningsvärde av 80 000 när fyra män stal guld i augusti i år. Men när det kommer till ersättning fick man omgående avslag från försäkringskassan.
Anledningen bakom är att butikschfen Sara Aldeman själv tog fram varorna åt tjuvarna. Det gjorde hon för att inte sätta sig själv i fara, då hon upplevde situationen som hotfull.
Ulrica Boman är skadechef på Länsförsäkringar i Norrbotten. Hon kan inte uttala sig om specifika ärendet, men kan kommentera hur det normalt fungerar.
– Om en stöld ska kunna ersättas ska man ha brutit sig in – då ska inte skåpen vara upplåsta. Det ska gå att visa att det är ett forcerat fönster eller en förstörd dörr, förklarar Ulrica Boman.
Sara Aldeman berättar att polisen rubricerad brottet som grov stöld. Länsförsäkringar ska då ha kallat det snatteri.
– Vi har inte sagt att det är snatteri. Men rent krasst: Om någon går in i en butik och plockar på sig saker rubriceras det som snatteri och det är inte ersättningsbart från försäkringen.
Anledningen bakom att Sara Aldeman själv tog ut smyckena ur butikens montrar var att hon inte ville konfrontera de fyra männen, varav två vaktade dörren, och på så sätt sätta sig själv i fara.
Läs mer: Gjorde som tjuvarna sa – får ingen försäkring
Men samtidigt räknas det inte som rån.
– Enligt villkoret är det så här att för att försäkringen ska gälla så ska det vara rån eller överfall. Med rån avses tillgrepp genom våld av person eller användande av hot som innebär trängande fara.
Men om jag är själv och känner mig hotad av fyra stycken gör ju inte jag något motstånd.
– Det står så här i villkoret. Det ska vara ett hot som innebär trängande fara – då är det en bedömningssak om det är en trängande fara eller inte.
Sara Aldeman fick avslag från Länsförsäkringar – redan innan de sett på relevant underlag, som till exempel övervakningsinspelningen.
– I försäkringsärenden är det så här att vi tar in det material vi tror finns i ett ärende och fattar beslut utifrån det material vi har. Sen kan allt förändras. Om det framkommer nya omständigheter tar vi alltid upp det igen.
Läs mer: Väpnat rån mot guldsmedsaffär
Nu har Länsförsäkringar tagit upp ärendet för omprövning igen. Även om butikschefen Sara Aldeman upplever hanteringen som allt annat än tillfredsställande. Bland annat har hon skickat in ett USB-minne med övervakningsfilmerna 17 oktober. 4 november fick hon sedan höra att det inte kommit in någon film, varpå hon dagen efter fått svar i stil med: "Nu hittade vi USB-minnet – vi ska titta på innehållet". Hon tycker att ärendet skjuts upp.
– Det känns ofantligt oseriöst, sade Aldeman till Kuriren.
– Jag kan lova dig att vi inte är oseriösa. Men i den digitala världen vi lever i är det lätt att vanlig post kommer bort. Och det här är inget lätt ärende – det är inte ovanligt att utredningen tar lite längre tid, svarar Ulrica Boman från Länsförsäkringar vill påminna hennes kunder om att allt inte kan ersättas.
– Man lever kanske i tron om att allt är ersättningsbart i försäkringen, men så är det inte.
Läs mer: Hovrätten släppte guldrånaren
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer