Kämpat mot omhändertaganden – välkomnar granskningen

Politikerparet Eva och Lars Alriksson (M) har engagerat sig i flera ärenden som gäller tvångsomhändertagna barn. De välkomnar den externa utredning som kommunen valt att starta. "Det är lite lättare att andas idag", säger Lars Alriksson.

Politikerparet Lars och Eva Alriksson (M) har under många år engagerat sig mot tvångsomhändertagandena som skett i kommunen och de är positiva till att kommunen nu valt att granska hanteringen av ärenden kopplade till tvångsomhändertagningarna.

Politikerparet Lars och Eva Alriksson (M) har under många år engagerat sig mot tvångsomhändertagandena som skett i kommunen och de är positiva till att kommunen nu valt att granska hanteringen av ärenden kopplade till tvångsomhändertagningarna.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2023-10-04 06:00

I en granskning kunde vi under 2021 och 2022 visa att antalet barn som omhändertagits mot föräldrarnas vilja ökat kraftigt i Gällivare och att socialnämndens kostnader skenat.

På måndagseftermiddagen uppgav Gällivare kommun i ett pressmeddelande att de via sin visselblåsarfunktion fått uppgifter om att det kan ha förekommit felaktigheter i samband med hanteringen av ärenden enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

I ljuset av detta har kommunen därför beslutat om att starta en extern utredning.

"Utredningens resultat kommer därefter att ligga till grund för hur kommunen kommer att agera vidare, det är för tidigt att kommentera vilka åtgärder det kan röra sig om", säger kommundirektör Monica Flodström i pressmeddelandet.

Det är en uppfattning som Eva och Lars Alriksson har haft under åren som de har engagerat sig i frågan.

– Vi har ifrågasatt hur det kommer sig att en kommun som Gällivare som har en sådan god socioekonomisk situation har så många LVU-ärenden. Det finns ingen logisk förklaring sett till förutsättningarna, säger Lars Alriksson.

undefined
Lars Alriksson (M) var lättare i bröstet efter kommunens besked.

Paret har vid ett flertal tillfällen agerat ombud för familjer som fått sina barn tvångsomhändertagna.

– Det gör att vi har sett en hel del utredningar där det ibland funnits uppgifter som gått att ifrågasätta, säger Eva Alriksson.

Kommunen har uppgett att utredningens resultat kommer att ligga till grund för hur kommunen kommer att agera i framtiden.

– Vi får hoppas att det stickprov som genomförs av ärendena ska leda till att den externa utredningen går in och därefter granskar alla fall som inträffat sedan oktober 2020, då antalet omhändertaganden började öka, säger Lars Alriksson.

För drygt ett halvår sen, i maj 2023, slog kommunens revisorer fast att socialförvaltningen i Gällivare saknat rutiner för att följa upp placeringar av omhändertagna barn och unga och att förvaltningen inte följer lagen när det gäller överväganden om fortsatt vård.

En del av problematiken som funnit är att barn placerats långt ifrån sina föräldrar vilket gjort det svårt för föräldrar att träffa sina barn, i de fall där de har haft rätt till det.

undefined
Eva Alriksson har agerat ombud för flera familjer som fått sina barn tvångplacerade och har därför tagit del av ett flertal barnutredningar under de senaste åren.

– Vi har sedan dess fått till ett antal familjehem i kommunen och förhoppningen är att vi ska få till ytterligare några fler när väl barnen ska få börja återförenas med sina familjer, säger Eva Alriksson.

LÄS MER: 

22 mars 2022: Kontakten med dottern bröts utan laglig grund

2 oktober 2023: Gällivare kommun tillsätter utredning av LVU-ärenden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!