Vägen har länge klassificerat vägen som en av Sveriges farligaste. I november 2013 beslutade huvudskyddsombudet för sjukvården i Kiruna att stoppa alla ambulanstransporter efter E10:an. Vägens standard var så dålig att ambulansen knappt tog sig fram. ”Vi kan inte utsätta patienterna och vi kan inte utsätta vår egen personal för faran att ligga på den vägen,” sa Ann-Katrin Fredlund Stålnacke till Kuriren då.
Men vägen har inte blivit bättre. 19 människor har förolyckats efter E10:an de senaste fem åren.
– Vi har haft problem med sträckan härifrån till Skaulo. Vi får höra mycket om lastbilar som möter varandra och att backspeglarna går sönder när de kommer för nära varandra, säger Benny Blom.
– Då är det något som är fel. Det skulle aldrig hända i Stockholmsområdet, säger han.
Speciellt besvärlig blir E10:an vintertid då den blir smalare och spårigare.
– Man måste verkligen ta det försiktigt, anpassa hastigheten efter vägens skick. Men man måste börja prioritera E10:an, säger han.
Men någon breddning av vägen planeras dock inte i dagsläget. Maria Nordström, planerare på Trafikverket, säger att de kommer bredda de delar där stigningsfält eller mitträcke byggs, men i övrigt finns inga planer på breddning.
Det kommer många klagomål på hur vägen är skött, gällande snöröjning och spårig väg. Hur kontrollerar ni att entreprenörerna sköter sina åtaganden?
– Trafikverket utför ”tredjepartskontroll” där snöröjningen kvalitetsbedöms. Under de sista två till tre åren har Trafikverket även satsat på att åtgärda sträckor som har spår i beläggning. Förutom att det ger en bättre sommarväg så underlättas även plogning när underlaget är jämnt, säger Maria Nordström.
Vad gäller olycksstatistiken på E10:an, svarar Åsa Viklund, regional säkerhetschef på Trafikverket, så här:
– De vanligaste olyckstyperna är singel- och mötesolyckor. Där vi har mindre trafik per dygn har vi högre andel singelolyckor och där vi har mer trafik ser vi att andelen mötesolyckor ökar. Detta är inte unikt för E10 utan är ett välkänt trafiksäkerhetssamband. Viltolyckor med dödlig utgång är relativt ovanligt trots att det sker en del olyckor där vilt är inblandat, säger Åsa Viklund.
Är det någon del som är mer olycksdrabbad?
– Vi kan inte, när vi tittar över tid, se att någon del sticker ut och framträder vad gäller antalet olyckor. Olyckorna är relativt jämnt fördelade över hela vägen, säger Åsa Viklund.
– Givetvis är hastigheterna avgörande för vilka konsekvenser en olycka får. Ju lägre hastighet desto större chans för fordonsföraren att kunna reagera på oförutsedd händelse men även om något händer mildras konsekvenserna vid lägre hastigheter.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet
Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey
Vill du ha nyheter från Kuriren på din facebook - Gilla Kuriren här.
Vill du ha nyheter från Boden på din facebook - Gilla Kuriren Boden här.
Vill du ha nyheter från Gällivare på din facebook - Gilla Kuriren Gällivare här.
Vill du ha nyheter från Kalix på din facebook - Gilla Kuriren Kalix här.
Vill du ha nyheter från Haparanda på din facebook - Gilla Kuriren Haparanda här.
Vill du ha nyheter från Kiruna på din facebook - Gilla Kuriren Kiruna här.