Föräldrar välkomnar utredning av LVU-fall

Barnen tvångsomhändertogs utan förvarning och placerades över 40 mil från hemorten. Föräldrarna välkomnar den kommande utredningen men konstaterar att deras liv aldrig blir detsamma igen.

Antalet tvångsomhändertagna barn har ökat lavinartat i Gällivare. Nu ska LVU-ärenden granskas av en extern utredare.

Antalet tvångsomhändertagna barn har ökat lavinartat i Gällivare. Nu ska LVU-ärenden granskas av en extern utredare.

Foto: Montage: Linda Kask

Gällivare2023-10-05 06:00

Gällivare kommun meddelade tidigare i veckan att en extern konsult ska utreda hanteringen av tvångsomhändertagna barn enligt LVU, lagen om vård av unga. 

Tre av barnen som omhändertogs under 2021 var syskon, varav det yngsta, ett spädbarn, återförenades med sina föräldrar kort efter ingripandet. De två övriga separerades från varandra och flyttades till nya boenden inom ett familjehemsföretag i Västerbotten. I mer än ett års tid var kontakten mellan de biologiska föräldrarna och det yngsta barnet helt bruten, något som framkom i granskningen Kampen om barnen. 

Orsaken till att barnen hämtades med tvång var att det äldre barnet anklagade mamman för att slagit honom på benet, något som ledde till en polisanmälan och en rättsprocess där mamman mot sitt nekande dömdes för misshandel. Barnet har senare sagt att varken han själv eller hans syster har blivit slagna, det var något han hittade på. 

Socialförvaltningen i Gällivare anmälde senare sig själva enligt Lex Sarah för att umgängesförbud tillämpats trots att det saknades beslut i förvaltningsrätten om det. Under våren 2023 flyttades syskonen tillbaka till Gällivare, först till ett familjehem och sedan tillbaka till sina föräldrar. 

 Barnen har bland annat drabbats av posttraumatisk stress, något som fortfarande påverkar deras vardag.

– Mitt barn mår dåligt, riktigt dåligt. Hon blir aggressiv ibland, hon känner sig rädd. Så fort hon hör talas om socialen blir hon skrämd och upprörd. Vi känner stor oro för henne. Hon förstår inte vad som hände, säger mamman om det ena barnet.

Flickans äldre syskon har efter påtryckningar från föräldrarna fått vård inom barn- och ungdomspsykiatrin, men från kommunens sida har varken stöd eller vård erbjudits. En påbörjad utredning för en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning avbröts i samband med placeringen i familjehem. 

Under hela den tid som barnen bodde i familjehem fick de inte heller någon hemspråksundervisning i skolan och det yngsta barnet har i princip förlorat sitt modersmål, uppger mamman. 

– Vi har tappat förtroendet för myndigheterna, ja på hela samhället, säger hon.

Hon upplever att kommunen hela tiden försöker skjuta ifrån sig ansvar. Rädslan för att återigen bli föremål för utredning hos socialtjänsten är stor. 

I ett annat av fallen som granskades i Kampen om barnen hämtades ett barn i mellanstadieåldern direkt från skolan och fördes till ett familjehem i närområdet. Senare flyttades barnet till ett annat familjehem, där familjehemsmamman har ett kriminellt förflutet och nu står åtalad för ett nytt brott. 

Trots att barnets pappa och andra anhöriga slog larm till socialtjänsten fick barnet bo kvar i familjehemmet under svåra förhållanden. Barnet återförenades med sin pappa och hans familj under förra sommaren.

Barnet har fortfarande mycket svårt med tilltron till vuxna och vägrar prata om det som hände med anhöriga.

– Det är positivt att det blir en utredning, det gör det kanske möjligt för oss att ta detta vidare och göra en polisanmälan mot Gällivare kommun. Då kan vi få någon slags upprättelse, säger pappan och påpekar att såväl det omhändertagna barnet som det yngre syskon som bodde kvar hemma har utsatts för stort psykiskt lidande under den tid som de var separerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!