Slog larm om familjehemmet – ingen lyssnade

Ett barn i lågstadieåldern tvångsomhändertas och placeras i ett familjehem där mamman har ett kriminellt förflutet. Anhöriga till barnet slår larm men anklagas av socialtjänsten för att trakassera familjehemmet. Nu utreds familjhemsmamman för grovt bedrägeri.

Ett barn i lågstaideåldern tvångsomhändertas av socialtjänsten och blir helt isolerad från sin familj i Gällivare.

Ett barn i lågstaideåldern tvångsomhändertas av socialtjänsten och blir helt isolerad från sin familj i Gällivare.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2022-05-10 06:00

Lagen om vård av unga, LVU, ska användas med försiktighet, enligt såväl experter som Socialstyrelsen. Alla andra möjligheter till frivillig vård av ett barn ska först vara uttömda. I detta fall, liksom i flera av de andra i Gällivare kommun, hämtas barnet direkt från skolan. Socialtjänsten kontaktar pappan först efteråt.

Barnet, som vid tiden för omhändertagandet går i lågstadiet, är ett av de över 25 barn som har omhändertagits omedelbart enligt Lagen om vård av unga i Gällivare sedan i oktober 2020. Barnet har i dag varit placerad i familjehem i mer än 1,5 år och endast träffat sin pappa, bonusmamma och syskon under en handfull helger sedan i början av detta år. Dessförinnan har de knappt kunnat ha kontakt med barnet via telefon. 

Under hösten 2020 pratar eleverna i barnets klass om FN:s barnkonvention. Plötsligt säger barnet att hen har blivit knuffad av sin pappa och att pappan inte följer barnkonventionen.

Pappan nekar till anklagelser om våld och beskriver en händelse där barnet har blivit argt och står i vägen när han ska ut ur badrummet. Pappan föser då barnet framför sig och hen ska då ha halkat och råkat ramla. Det framkommer också i socialtjänstens utredning att pappan ska ha utsatt barnet för fysiskt men även psykiskt våld då han inte medger barnets upplevelser av det som har skett. Ett yngre barn finns i familjen, men gällande det ser socialtjänsten inga orsaker till att vidta åtgärder. 

undefined
Socialtjänsten anser alltjämt att barnet ska vara placerat i familjehem och flyttat hen till en familj i ytterligare en ny kommun.

Efter att barnet tvångsomhändertagits nekas pappan och hans familj umgänge och kontakt, med hänvisning till att det pågår en polisutredning mot honom. Sedan får han veta av socialsekreteraren att barnet blir ledset av att ha kontakt med honom och därmed ska de inte umgås. Beslut om umgängesbegränsning ska tas av socialnämnden och kan alltid överklagas till förvaltningsrätten, men pappan får varken ett formellt beslut eller någon information om att han har rätt att överklaga. Det ska dröja drygt ett år innan han får se sitt barn igen. 

 Personal från socialförvaltningen för barnet till ett familjehem i Gällivare. När den första utredningen lämnas in till det sociala utskottet är pappan inte ens hörd. Först 15 dagar senare kontaktas pappan angående utredningen. 

En månad efter omhändertagandet kallas han till ett möte hos socialförvaltningen.

Förvaltningsrätten i Luleå tar emot ansökan om LVU från socialnämnden i Gällivare. I januari 2021 meddelas domen, som säger att barnet ska omhändertas och beredas vård. Förvaltningsrätten slår dock fast att utredningen från socialtjänsten som ligger till grund för socialnämndens ansökan om LVU är bristfällig. Det gäller särskilt det faktum att pappan aldrig har hörts under utredningen.

 "Ett tvångsomhändertagande är en mycket ingripande åtgärd för både barnet och barnets familj och därför måste det ställas höga krav på den utredning som ska ligga till grund för det", skriver förvaltningsrätten. Rätten bedömer ändå att de uppgifter om våld i hemmet som barnet har lämnat gör utredningen tillräcklig.

Polisen utreder anklagelserna om misshandel mot pappan, men utredningen läggs ned efter någon månad. Varken han eller hans sambo förekommer i polisens belastningsregister. 

Kort efter placeringen i familjehemmet meddelar familjehemsmamman att de inte kan ha hand om barnet längre, då de ska flytta från kommunen. Den 29 april förra året beslutar socialnämndens sociala utskott att barnet ska placeras i ett nytt familjehem i en annan kommun. För pappan och hans familj blir beslutet ett hårt slag. De känner till familjehemmet sedan tidigare och oroas av att både familjehemsmamman och hennes partner har omfattande skulder hos kronofogden samt att mamman år 2019 dömdes för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.   

 Pappan och hans anhöriga slår larm till socialförvaltningen om att de är oroliga för miljön i familjehemmet. De får bara sporadisk kontakt med barnet och hävdar att deras nummer blockeras när de ringer på barnets telefon. 

undefined
Barnets farmor har samlat all informtion gällande sitt barnbarns ärende i en pärm.

Socialtjänsten i Gällivare bedömer oron från pappan och hans familj som trakasserier av familjehemmet. Pappan anklagas för att inte samarbeta. I samband med att pappan begär hemtagning av barnet i slutet av förra året utreds även familjehemmet på nytt. Socialtjänsten i Gällivare bedömer då att familjehemmet är närmast utan anmärkning. 

Senare framkommer det uppgifter om att familjehemmets hus är tomt på möbler, sånär som på luftmadrasser på golvet, köksbord och stolar. Barnet visar i skolan tecken på att må dåligt psykiskt. Enligt journalanteckningar som pappan begär ut från socialtjänsten i Gällivare framkommer det att barnet ofta är hungrigt när hen kommer till skolan och att hen upplevs som stressad över sin familjesituation. 

Strax innan jul träffar barnet sin pappa, bonusmamma och syskon i den kommun där hen är placerad. Därefter får hen vid några tillfällen besöka sin familj i Gällivare på helger. 

 I mars inkommer uppgifter från barnets skola om oro för hur hen har det i familjehemmet. Skolpersonal är allvarligt oroade över barnets boendesituation och hur det påverkar skolgången. Barnet vet enligt skolan ofta inte när hen ska hem efter dagens slut, vem som ska hämta eller var hen ska vara efter skolan. Barnet pendlar ofta nästan 20 mil om dagen då familjehemsmamman har flyttat till en ny kommun.

Barnet går ensamt 30 minuter längs en trafikerad väg mellan busshållplatsen och skolan och kommer ofta flera timmar för sent till skolan. 

Orosanmälan från skolan når socialtjänsten i Gällivare den 16 mars. Den 17 beslutar socialnämnden trots detta att LVU av barnet ska fortsätta i samma familjehem. Socialtjänsten konstaterar att uppgifterna i orosanmälan från skolan är allvarliga, men barnet bedöms inte vara i behov av akuta insatser. 

Efter påskhelgen polisanmäls familjehemsmamman efter att vad som framkommer i anmälan ha köpt en bil för en halv miljon kronor och tagit denna med sig utan att betala. Personen som säljer bilen anar oråd när pengarna inte kommer in på kontot som utlovat och bilen spåras till södra Sverige där familjehemsmamman och hennes sällskap stoppas av polis.

Polisen i Norrbotten bekräftar senare att det pågår en förundersökning gällande grovt bedrägeri. Ärendet är överlämnat till åklagare, som hänvisar till förundersökningssekretess. Den 20 april meddelas pappan om att barnet har omplacerats till ett nytt familjehem i ytterligare en annan kommun, detta sedan socialtjänsten i Gällivare själva har upprättat orosanmälningar då familjehemmet inte längre anses vara en lämplig miljö för barnet.  

undefined
Barnet i artikeln är en av de drygt 25 barn som har omhändertagits omedelbart i Gällivare kommun det senaste 1,5 åren.

Trots att barnet både tillåts att övernatta hos pappan och att den konflikt mellan honom och familjehemmet som socialtjänsten anser är en grund för LVU  inte längre är aktuell, anser socialtjänsten att hen ska vara fortsatt placerad. Pappan har via sitt juridiska ombud överklagat beslutet.

Ett tiotal olika handläggare har varit inblandade i utredningen av barnet och trots att pappan och flera anhöriga på hans sida gång på gång har framfört att barnet riskerar att fara illa i familjehemmet har socialtjänsten inte agerat tidigare. Däremot anklagas både barnets pappa, farmor och grannar till familjehemmet för upprepade trakasserier gentemot familjehemsmamman, något som framgår i socialtjänstens anteckningar. 

Barnets farmor beskriver det som om hela familjen har slagits sönder och att hela nätverket av släktingar har dömts ut totalt av socialtjänsten i Gällivare. Hon befarar att hennes barnbarn har skadats för livet av det hen har utsatts för. 

– Det här kommer att förfölja oss alla. Jag är så förbannad, säger hon. 

Utredning krävs

Socialtjänsten ska utreda familjer som väljer att ta emot barn för placering. Utredningen sker genom intervjuer, hembesök och referenstagning. Socialtjänsten tittar bland annat på livssituation, boende och närmiljö, personliga förutsättningar och uppgifter från polisens misstanke- och belastningsregister. 

Familjehemmet ska stötta barnet i kontakten med sin ursprungsfamilj och vänner, samt samarbeta med barnets föräldrar i olika frågor. 

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!