Därför vann Gällivare kampen om Hybrit

Gällivare vann kampen om Hybrits demonstrationsanläggning, som bland annat innefattar världens största vätgasfabrik. I årsskiftet 2022/23 ska den börja byggas. SSAB:s vd Martin Lindqvist förnekar att beslutet beror på att flygvapnet motsatte sig en placering i Luleå.

Pilotanläggningen får ingen uppföljare i Luleå. Hybrits demoanläggning ska byggas i Malmberget, och blir första steget i en fullskalig anläggning.

Pilotanläggningen får ingen uppföljare i Luleå. Hybrits demoanläggning ska byggas i Malmberget, och blir första steget i en fullskalig anläggning.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Gällivare2021-03-24 11:21

– Det här är det mest kostnadseffektiva alternativet, säger Lindqvist vid presskonferensen, som hölls digitalt på onsdagsförmiddagen.

Beskedet är dock tre månader försenat sett till den ursprungliga tidsplanen. Och klart är att Hybrit inledningsvis riktade allt fokus på en etablering i Luleå, enligt våra källor hårt drivet av SSAB.

Vattenfall har i två olika omgångar ansökt om förstärkning av elnätet till Hertsöfältet, medan man så sent om i januari 2021 gick fram med en ansökan om en kraftledning till Vitåfors.

undefined
Anna Borg, Vattenfall, Martin Lindqvist, SSAB och Jan Moström, LKAB, levererade beskedet om Hybrits demoanläggning vid pressträffen på onsdagen.

Att det skulle varit någon inre kamp inom Hybritinitiativet förnekar samtliga parter.

– Vi har tittat på alla parametrar och vägt för- och nackdelar. Vi har också haft en positiv dialog med flygvapnet. Det var inte deras inställning som var avgörande utan det var ekonomiska aspekter, säger Martin Lindqvist.

Hur ser ni på konkurrensen från H2 Green Steel?

– Vi är positiv till den. Men vi är också trygga i att vi leder utvecklingen. Hybritprojektet ger stora möjligheter till export av järnsvamp, export av teknik och export av färdiga produkter av fossilfritt stål.

LKAB:s vd Jan Moström bedömer att bygget av demoanläggningen är en investering på över tio miljarder. Den ska börja byggas i årsskiftet 2022/23 och producera 1,3 miljoner ton järnsvamp per år i full drift 2026.

– Det kan bli 150-200 anställda när den är i drift, säger Moström.

undefined
På Vitåforsområdet i Malmberget ska Hybrits demoanläggning byggas. Den kommer att byggas ut med en likadan anläggning. Här ska även världens största vätgaslager anläggas.

Sedan planerar LKAB att smälla upp en likadan anläggning som demoanläggningen och bygga ihop dem till en fullskalig anläggning som producerar 2,7 miljoner ton per år. De stora synergieffekterna fås när pelletsverken integreras till reduktionsanläggningar.

– Vi gör en dubbelraket som blir mycket kostnadseffektiv för hela värdekedjan, från gruva till stålverk. Vi kommer att minska våra transportvolymer med 30 procent, säger Moström.

I november meddelade LKAB att bolaget planerar en jättesatsning på 400 miljarder. De första järnsvampverken är tänkta att byggas i Malmberget 2029 och 2033, därefter ska det byggas järnsvampverk i Kiruna. De planerna står fast, trots att LKAB tar över Hybrits anläggning.

– Först ställer vi om Malmberget, sedan det vi kallar norra omloppet, alltså Svappavaara och Kiruna. Om det blir två eller fler järnsvampverk i Kiruna är ett beslut som vi tar runt 2030, säger Moström.

undefined
Från Porjus ska en 400 kV-ledning dras till Vitåfors. Elförsörjningen är en kritisk faktor i projektet.

Vattenfalls vd Anna Borg slår fast att Hybrit kommer att bygga en gigantisk vätgasfabrik i anslutning till reduktionsanläggningen.

– Vi vet inte exakt hur stor den kommer att bli men vi vet att det kommer att bli världens största, säger hon.

En kritisk faktor är elförsörjningen. Vattenfall har ansökt om att dra en ny 400 kV-ledning från Porjus till Malmberget. Den ska delvis ske i gamla gator, men tidsåtgången för liknande projekt brukar vara mycket krävande, uppåt tio år.

– Vi kommer att behöva ett högre tempo i processen än vad som är vanligt, säger Anna Borg.

undefined
SSAB:s verksamhet i Luleå kommer att minska drastiskt i framtiden.

Vad blir då kvar till Luleå? Ja, sannolikt kommer antalet anställda vid SSAB att minska med runt 700 personer i framtiden, och bolaget får inrikta sig på att bedriva verksamhet vid en elektrisk ljusbågsugn och vidareförädlingen av stålprodukter.

– Luleå kommer alltid att vara en central produktionsort för oss. Logistiskt ligger Luleå väldigt bra till, säger Martin Lindqvist.

Hybritprojektet

Hybrit är en förkortning från engelskan, "Hydrogen breakthrough ironmaking)". Projektet drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall. Klartecken kom efter att förstudien presenterats 2018.

Hybritprocessen är baserad på direktreduktion av järnmalm med fossilfri energi och vätgas. Vätgas produceras genom elektrolys av vatten och fossilfri el. Vätet reagerar med syre i järnmalm och metalljärn samt vattenånga bildas.

SSAB har uppgett att företaget ska bli först i världen med fossilfri ståltillverkning 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!