En rapport som jämför kommuners hemtjänst och särskilda boenden som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjort tillsammans med Socialstyrelsen, visar att Gällivare når bottenplaceringar när det kommer till äldreomsorgen. Inom flera områden får kommunen bottenbetyg. Exempelvis får hemtjänsten i sin helhet näst sista platsen: plats 283 av 285.
Birgitta Gidblom, ordförande i PRO och tillika ersättare i pensionärsrådet, blir förfärad när hon tittar igenom rapporten. Hon säger att hon fått information från hemtjänsten om att åtgärder vidtagits för att förbättra siffrorna som inte varit bra i några års tid.
– Finns det inga bra siffror alls? Äldreomsorgen har ju arbetat med det men det är skrämmande att man inte kunnat förbättra de här siffrorna. Så här får det inte vara. Jag förstår inte hur det kan vara så här dåligt, säger hon.
Läs mer: Fler nyheter från Gällivare.
Pensionärsfrågorna är naturligtvis en hjärtefråga för PRO och pensionärsrådet.
– Vi måste ju ta upp det här igen naturligtvis. Hur man tar hand om våra äldre är ju väldigt, väldigt viktigt. Jag blir alldeles förskräckt över de här siffrorna, säger hon.
Andra områden där Gällivare placerar sig lågt på rankingen är exempelvis Hänsyn till åsikter och önskemål i hemtjänsten, plats 285 av 286. Inte heller är de äldre på äldreboenden nöjda med möjligheten att komma ut: Där placerar sig Gällivare på en 252:a plats av 255.
Katinka Sundqvist Apelqvist är ordförande i socialnämnden. Hon håller med om att siffrorna är dåliga men menar att det kan finnas förklaringar till några av dem. Hon syftar exempelvis på möjligheten att komma ut:
– Hur många vill gå ut när det är riktigt mörkt och kallt här uppe, säger hon.
Hon säger att förvaltningen arbetar med förbättringar och nämner en rad åtgärder som satts in i förbättringsarbetet.
Bland annat ett kvalitetsledningssystem för socialtjänsten, effektivisering av arbete med uppföljning av insatser, hållbar kompetensförsörjning/personalförsörjning och en implementeringsplan för nationell värdegrund inom äldreomsorgen
– Vi ser kanske inte resultat så tidigt som 2015, men vi känner att vi har en tydlig struktur att jobba efter som ska ge resultat, säger Katinka Sundqvist Apelqvist
Rapporten, Öppna jämförelser av vård och omsorg av äldre 2014, innehåller resultat för 37 indikatorer och 14 bakgrundsmått på kommunnivå.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
14 Luleåsaker du bara minns om du var ung på 80- och 90-talet