För tio år sedan gjordes första försöken med de så kallade älgplomberna. 2012 infördes den nya älgförvaltningen och då ställde även länsstyrelsen i Norrbotten krav på att fällda älgar skulle plomberas. Erfarenheterna har varit positiva och man menar att plomberingen minskar den illegala jakten på älg.
Läs mer: Fler nyheter från Kiruna.
Men varje vår diskuterar man om plomberna ska vara kvar. Finns inte möjligheten att kontrollera att reglerna följs så fyller inte heller plomberna något syfte.
– Plomberna i sig har fungerat ganska bra men det som har varit lite tråkigt just i år är att polisen har varit ute och synat det här väldigt lite. De har fått prioritera flyktingfrågor och annat som har tagit deras tid och därför har de inte kunnat lägga tid på detta, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare på länsstyrelsen.
Läs mer: Jägarna sågar älgplomber.
Han tror ändå att plomberna fyller en funktion eftersom de underlättar tillsynen samt att jägarna håller koll på varandra.
– Jag tror att jägarna och jaktlagen håller koll på sina jaktgrannar – för att se om det är någon som slarvar, säger Roland Saitzkoff.
Har ni upplevt att det slarvas med plomberna?
– Visst har det varit det och nog finns det dem som skiter i det fullständigt men ändå inte skjuter mer än vad de får tilldelat. Sedan finns det säkert andra som skiter i det och skjuter mer än vad de har tilldelat.
Plomberna har varit väldigt omdiskuterade sedan de infördes och de är heller inte gratis för älgjägarna.
Är det motiverat med plomber om ingen kontrollerar?
– Nej, är det så att det inte finns möjlighet eller resurser till att kontrollera så ska vi inte hålla på bara för att, säger Saitzkoff.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten