Det framgår av den överklagan som det statliga skogsbolaget gjort till Naturvårdsverket. Sveaskog riktar svidande kritik på en lång rad av punkter, bland annat att handläggningstiden varit för lång och att beslutet är felaktigt på flera olika sätt.
Sveaskog uppger bland annat att länsstyrelsen i beslutet medvetet valt bort delar av de synpunkter som inhämtats från Skogsstyrelsen och det aktuella älgförvaltningsområdet (ÄFO). Samt att det var onödigt att länsstyrelsen gjorde en egen inventering av området (94 älgar siktades) när man ändå inte tog någon hänsyn till resultatet.
Sveaskog uppger vidare att länsstyrelsen bortsett från delar av Naturvårdsverkets riktlinjer för skyddsjakt när man hänvisar till ”normal affärsrisk” gällande de uppkomna skogsskadorna. Bolaget anser även att länsstyrelsen bortsett från skogsvårdslagens krav på återbeskogning.
"Myndighetens skäl för beslutet är häpnadsväckande. Myndigheten verkar alltså med detta mena att den som bedriver ett aktivt skogsbruk i koncentrationsområden för vandringsälg får tåla större skador än den som bedriver skogsbruk i andra områden.", skriver bolaget.
Länsstyrelsen menade i sitt avslagsbeslut att det är en skillnad mellan vad lagstiftningen och skogsbruket kategoriserar som en allvarlig skada. Sveaskog anser dock att man lidit allvarlig skada och att länsstyrelsens resonemang riskerar att få allvarliga följder.
"Beslutet får i förlängningen orimliga och långtgående konsekvenser, inte bara för enskilda skogsägare. Beslutet kommer få konsekvenser för all skyddsjakt oavsett vilken art eller vilken egendom som sådana arter riskerar att allvarligt skada", skriver Sveaskog.
De åtgärder länsstyrelsen hänvisat till fungerar inte, hävdar Sveaskog vidare. Skogsbolaget uppger att det inte själv kan styra över jakttidsfönster och avskjutningen i området, och inte heller har kontroll över avskjutning i samtliga närliggande ÄFO.
Det var tidigare i vinter som Sveaskog ansökte om skyddsjakt på 32 älgar. Området mellan Harads och Edefors är hårt drabbat av skogsskador från vandringsälg. Sveaskog vill använda sig av helikopter, samt av drönare och jägare som positioner sig med hjälp av skoter.
I sin överklagan kräver Sveaskog att beslutet ska gälla omedelbart och inte kunna stoppas av en överklagan.
Sveaskogs ansökan har mött starka protester från jägarhåll.
Länsstyrelsen har erbjudits möjlighet att svara på kritiken men inte återkommit.