Sveaskog om utskällda skyddsjakten

Sveaskog har skällts ut för planerna på att skjuta 32 älgar från helikopter. Nu berättar skogsvårdschefen Mikael Lundberg om bolagets dilemma.

Sveaskog vill utöva skyddsjakt på älg från helikopter i Haradstrakten. Bilden är från en älginventering i ett helt annat område..

Sveaskog vill utöva skyddsjakt på älg från helikopter i Haradstrakten. Bilden är från en älginventering i ett helt annat område..

Foto: Göran Ström

Harads2020-01-22 19:32

– Vi vill skydda vår egendom. I det här fallet har vi försökt få upp skog i området under en 20-årsperiod. Men direkt tallen kommer över snötäcket äts den upp. Skadorna handlar om tiotals miljoner. Vi riskerar även nya vitesförlägganden och brott mot skogsvårdslagen, säger Lundberg.

Ansökan om skyddsjakt gäller ett område mellan Harads och Edefors.

– Vi har skickat in de kompletteringar som länsstyrelsen ville ha. Bland annat hur vi kommit fram till 32 älgar. Det är baserat på hur det såg ut i fjol. Men vi flög drönare för en vecka sedan över en del av området och räknade till ett 60-tal älgar.

Sveaskog vill använda sig av helikopter, samt av drönare och att transportera ut jägare på skoter.

– Det är enda sättet att göra det på ett effektivt och säkert sätt. Området är stort, cirka 2 000 hektar.

I jägarkretsar har planerna väckt starka reaktioner, och Jägareförbundet Norrbotten har riktat kritik mot Sveaskog.

– Till viss del har jag förståelse för kritiken. Det är en känsloladdad fråga. Men man blandar ihop skyddsavskjutning med jakt. Det är ju en skyddsåtgärd. Ingen höjer på ögonbrynen när samma metoder används på björn, lo och järv.

Många reagerar på att älgen reduceras till ett skadedjur?

– Den tillhör vår fauna och vi har respekt för älgen. Men den blir ju ett skadedjur i det här läget när vi får alltför stora ansamlingar av älg på begränsade områden. Vårt uppdrag är att få tillbaka ny skog till kommande generationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!