Länsstyrelsen förankrar beslutet i ett antal olika punkter.
Bland annat anser myndigheten att marken, cirka 3600 hektar mellan Edefors och Harads, historiskt är ett koncentrationsområde för vandringsälg och att det perspektivet måste vara inräknat för den som anlägger stora ytor ungskog där. Normal affärsrisk, skriver länsstyrelsen och hänvisar till Naturvårdsverkets råd i skyddsjaktfrågor.
Länsstyrelsen menar vidare att Sveaskog haft möjlighet att påverka förvaltningen genom sin närvaro i älgförvaltningsområden (ÄFO). Sveaskog hade kunnat styra tilldelningen, avskjutningen och även verka för jakttidsfönster, skriver länsstyrelsen.
Länsstyrelsen uppger även att det är oklart vilka skador som finns eftersom hela området inte är inventerat, att en del av skadorna är orsakade tidigare vintrar samt att det föreligger en skillnad mellan vad lagstiftningen och skogsbruket kategoriserar som allvarlig skada.
– I dagsläget har vi inga fler kommentarer än det som står i beslutet. Vi anser att beslutet är uttömmande, säger Gunilla Manbré, tf chef vid länsstyrelsens naturresurs- och rennäringsenhet.
Att området är väl utnyttjat av vandringsälgar är helt klart.
För två veckor sedan flög länsstyrelsen över området och räknade till 94 älgar. I närområdet fanns ytterligare ett 30-tal älgar och på norra sidan av älven, mellan Edefors och Vuollerim, räknade länsstyrelsen till ännu ett 60-tal älgar.
Sveaskog har fått hård kritik från jägarkretsar. I syfte att få till en effektiv jakt ville skogsbolaget använda sig av jägare i helikopter, samt av drönare och skoter för att transportera ut jägare.
Sveaskog tänker överklaga beslutet till Naturvårdsverket. Om ärendet går vidare ännu ett steg blir det en prövning i förvaltningsrätten.
– Den stora koncentrationen av älg kommer att resultera i mycket omfattande betesskador i ett redan hårt drabbat skogsområde. Länsstyrelsens avslag kommer att försvåra våra möjligheter att leva upp till Skogsvårdslagen. Sveaskog kan inte nå uppsatta mål för skogsskötseln och ytterst är det samhället som går miste om förnyelsebar råvara, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef vid Sveaskog.
Han fortsätter:
– Som situationen nu är planterar vi nya plantor enligt lagkrav, som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet återbeskogning, säger Mikael Lundberg.