Kampen för Snabelhuset: "Vi är dötrötta"

Bodens kommun har lagt fram en ny deadline för Snabelhuset. Den 30 maj måste ett skriftligt avtal ha upprättats. Nu sätts hoppet till en ny förening.

Marie-Anne Björn, verksamhetsledare QUMF, Qultur- och mediaföreningen

Marie-Anne Björn, verksamhetsledare QUMF, Qultur- och mediaföreningen

Foto: Karin Sjöberg

Boden2016-05-19 17:00

Norrbottens-Kuriren har i flera artiklar berättat om turerna kling Snabelhuset. Den hyra som kommunen begärt ansåg företrädarna för QUMF, Qultur- och media­föreningen vara för hög. I stället har förhandlingarna kommit att handla om ett köp av huset. Förhandlingarna skulle vara klara till fastighetsnämndens sammanträde 18 maj. Nu har dock historien om Snabelhuset framtid tagit en ny vändning vilket medfört att kommunen gått med på ytterligare några dagars respit. I stället för fastighetsbolag så ska en ny förening startas som ska få namnet Kulturum.

– Tanken är att den nya föreningen ska köpa fastigheten och driva gården. QUMF ska vara en del av den nya föreningen och kommer också att vara en del av verksamheten som bedrivs i huset, säger Conny Bergwall, fastighetschef vid Bodens kommun.

Den nybildade föreningen och QUMF har fått knappt två veckor på sig för att återkomma med en hålbar lösning.

– Den 30 maj ska det vara upprättat ett skriftligt avtal annars kommer QUMF att flytta ut, säger Conny Bergwall.

Under förutsättning att kommunstyrelsen godkänner en eventuell försäljning så klubbas det beslutet på kommunstyrelsens sammanträde den 13 juni.

Marie-Anne Björn är verksamhetsledare för Qultur- och media­föreningen. Hon tycker att utvecklingen är positiv men klarar inte av att känna någon glädje i dagsläget. Anledningen är att alla turer kring Snabelhuset har varit slitsamma.

– Jag känner mig helt utpumpad och slut just nu. Vi är alla dötrötta. Det är jättebra att det löst sig på det här sättet men det kommer att ta tid innan vi som varit inblandade har återhämtat oss, säger hon.

Enligt Marie-Anne Björn så är det många inom föreningen som under den här tiden hoppats på en positiv lösning men innerst inne befarat det värsta.

–  Vi har jobbat i motvind hela tiden och försökt hitta lösningar på det här, det har varit förjäkligt jobbig. Nu är vi är tacksamma för att det löst sig på det här sättet, säger hon.

Om kommunens krav inte uppfylls finns andra planer för fastigheten. Ett alternativ som utretts av fastighetskontoret är att riva huset. Kostnaden för det beräknas bli 4, 2 miljoner kronor. Fördelen med en rivning är att kommunen får en tomt där det kan byggas bostäder. Vilket det finns ett stort behov av i Boden.

Ett annat alternativ som diskuterats är att hyra ut fastigheten.

Mest läst just nu:

Samtliga avgångar från Luleå inställda

Ikea planerar att sälja köpcentret i Haparanda

TV: Trafikkaos väntas efter Svartöleden

VD:n om kritiken från Klasen och Omark

Ryskt plan vägrade lämna flygplats

Detta har hänt

Bodenskommunfick ett vite efter en inspektion av brandmyndigheten. Enligt en beräkning från fastighetsförvaltningen krävdes renovering och åtgärder till en kostnad på nio miljoner kronor. Det skulle i sin tur leda till höjd hyra.

Kultur- fritids- och ungdomsnämnden, som gick back, beslutade att den inte längre skulle stå för hyran.

Ledningen för verksamheten accepterade inte hyreshöjningen som en nödvändig renovering skulle innebära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om