På några av förskolorna i Boden serveras färdiglagad mat som anländer varm till respektive ställe. Det är en personal i köket som tar emot maten och ser till att den kommer ut till avdelningarna. Ingen mat lagas i köket på bland annat Tallbackens förskola. Däremot kan matvaror för mellanmål och fruktstund förvaras och förberedas i köket.
När livsmedelsinspektören gjorde en inspektion på förskolan Tallbacken i Sävast utanför Boden i mitten av april fanns det bland annat möglig melon och gurka i kylen. Bänkar och diskmaskin var i stort behov av rengöring och det fanns myror som kan sprida bakterier.
– Vår personal i köket var sjukskriven en vecka och det hade inte gått att få en vikarie. Det var då inspektionen gjordes. Det är svårt att få tag på vikarier. Det gäller inte enbart oss utan alla förskolor, säger Birgitta Johansson, förskolechef i Sävast.
Hon berättar att hon beställer vikarier via företaget Studentconsulting.
– Men det finns inga. Det jobbas nu i förvaltningen och vi gör också allt för att få vikarier till köken.
Den som arbetar i ett förskolekök ska ha adekvat utbildning, där bland annat livsmedelshantering ingår.
I köket får enbart kökspersonalen vistas, inte den pedagogiska personalen. I undantagsfall, som när det saknas vikarie, får den pedagogiska personalen se till att maten kommer ut på avdelningarna.
– Nu har allting som togs upp i rapporten åtgärdats. Det är rengjort och vi har dessutom uppdaterat alla rutiner och gått igenom dem med både avdelningspersonal och kökspersonal, säger Birgitta Johansson.