Håkan Jansson på I19 i Boden är idag kapten. Efter nyår blir han fanjunkare.
– Det känns ovärdigt, säger han.
Liksom många av sina kollegor funderar han på att byta jobb.
2008 införde Försvarsmakten det nya flerbefälssystemet som innebär att yrkesofficerarna delas in i två kategorier.
Den ena sorten ska ha akademisk utbildning. Det handlar i första hand om de som har gått utbildning vid Försvarshögskolan efter att den blivit klassad som en akademisk utbildning godkänd av Högskoleverket.
Den andra sorten är specialistofficerarna som har gått en kortare mer praktiskt inriktad utbildning.
De två personalkategorierna, officerare och specialistofficerare, ska komplettera varandra. Officerarna har högre utbildning och i regel också högre befattningar, medan specialistofficerarna ska vara kunniga på ett visst område. Gradsystemen är helt olika.
Nu ska Försvarsmakten omfördela en stor andel yrkesofficerare som utbildat sig före 2008 från officer till specialistofficer. Det innebär också att de byter grad.
Fram tills idag har bytet skett frivilligt, men eftersom alltför få har gått med på att byta kommer denna omgradering istället ske med tvång. Det handlar enligt Försvarsmakten om att rätt person ska ha rätt grad utifrån utbildningsnivå, kompetens och befattning och att få en struktur där majoriteten yrkesofficerare är specialistofficerare och en mindre andel är officerare.
Kaptener som byter personalkategori kommer i huvudsak att bli fanjunkare. Löjtnanter blir antingen översergeanter eller fanjunkare.
Jesper Tengroth är kommunikationschef på Officersförbundet som är starkt kritisk till tvångsöverflyttningarna.
– Man kan ju tycka att det inte har någon betydelse, det är ju bara en gradbeteckning, några stjärnor. Men det är otroligt mycket stolthet och erfarenhet som ligger i det. Man har blivit utnämnd av Försvarsmakten enligt konstens alla regler och så har arbetsgivaren bestämt att det här gills inte längre.
Det som händer nu är det kommer att bli MBL-förhandlingar i varje enskilt fall där någon motsätter sig bytet.
– Det handlar om uppemot 300 MBL-förhandlingar, säger Jesper Tengroth.
Med tanke på läget i omvärlden och Sveriges ansökan om Nato-medlemskap tycker Officersförbundet att hela förändringen borde läggas på is, men detta har inte hörsammats.
– Om Sverige blir medlem i Nato pratar man om över 200 befattningar i olika Nato-staber runtom i Europa som ska bemannas med framförallt officerare och då kommer de här individerna att behövas, poängterar han.
Håkan Jansson, 57 år i Boden, har jobbat som officer sedan 1985 och utnämndes till kapten 1992. I och med att han tvingas byta personalkategori blir han istället fanjunkare, vilket i praktiken är en lägre gradbeteckning.
– Hade jag haft möjlighet att bli förvaltare hade det kanske varit ett alternativ, men eftersom jag bara har ett begränsat antal år kvar till pension och konkurrensen är hög om utbildningsplatserna så tror jag inte att jag kommer få den chansen.
Han tycker att alltihop är dåligt hanterat av Försvarsmakten och funderar på att byta jobb.
– Jag har egentligen inte hört någon som gillar det, ej heller bland de nyutbildade, eller några motiv som verkar rimliga. Tänk dig om äldre sjuksköterskor som bara har en tvåårig utbildning istället för tre år inte längre skulle få vara sjuksköterskor utan tvingades bli undersköterskor. Det skulle nog inte heller vara så populärt.