Garnisonschefen har förståelse för missnöjet

Nils Johansson, överste på I19 och garnisonschef i Boden, bekräftar att missnöjet har varit stort bland yrkesofficerarna när vissa nu tvingas byta personalkategori 1 januari nästa år.

Nils Johansson, överste på I19 och garnisonschef i Boden, har förståelse för missnöjet bland officerarna som måste byta personalkategori, men hoppas att de ändå väljer att stanna.

Nils Johansson, överste på I19 och garnisonschef i Boden, har förståelse för missnöjet bland officerarna som måste byta personalkategori, men hoppas att de ändå väljer att stanna.

Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Boden2022-11-28 05:00

– Dels har Officersförbundet som representerar officerskollektivet protesterat. Sedan har det varit mycket diskussioner i alltifrån fikarum till APT-möten.

På I19 handlar det om mellan 60 och 70 individer som berörs.

– Jag tror det har mycket med känslor att göra. Man känner en stolthet i den grad man har. 

Får de lägre län?
– Nej, det tänker jag inte att de kommer få och jag ser inte heller framför mig att de får det på sikt heller. Det är ju fortfarande samma individer med samma kompetens och många är väldigt erfarna och dugliga.

Hur många slutar på grund av detta?
– Hos oss är det en än så länge. Jag känner inte till någon mer.

Tycker du ändå det är värt att genomdriva förändringen?
– Vi får se framöver. Jag har den största respekten för de individer som tycker det här är fel. Men själva systemet är ju infört sedan många år och den förändring som nu görs handlar om att justera så att det blir mer rätt, att officerare har den befattning och grad som de faktiskt jobbar utifrån enligt de premisser som finns i det nya systemet, förklarar han.

Det ska vara ungefär 9 500 yrkesofficerare totalt i Försvarsmakten, berättar han. Av dem ska 3 000 vara officerare och 6 500 specialistofficerare. Men proportionerna är snarare de omvända.

– Det skulle ta alldeles för lång tid om man skulle vänta på att det löste sig på naturlig väg. De senaste som utbildades i den gamla skolan går inte i pension förrän på 2040-talet.

Är det nya systemet bättre?
– Ja, vi behöver ha två olika kategorier yrkesofficerare som kompletterar varandra. Mycket av den utrustning och de material vi använder idag är så komplexa att vi vill ha många fler specialister som breddar sig och blir dugliga inom olika fackområden, kanske hellre än att klättra i grader.

Försvarsmakten ska enligt det senaste försvarsbeslutet växa och det gäller alla typer av personal – civilanställda, yrkesofficerare och soldater. Det ska även utbildas fler och fler värnpliktiga för varje år som går.

Överbefälhavare Micael Bydén föreslog så sent som 31 oktober till regeringen att man skulle öka till 10 500 yrkesofficerare år 2035, är det då värt att genomdriva denna förändring om det innebär att en del slutar?
– Det är väl den stora knäckfrågan. Jag hoppas verkligen att det inte är så många som slutar för vi behöver varje officer vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!