Inga omplaceringar efter uppsägningar

Migrationsverkets anställda i Region Nord får uppsägningarna nästa vecka. "En tredjedel av de anställda på vissa orter som ska vara kvar är inte på plats. Men inga omplaceringserbjudande erbjuds för dessa tjänster i närområdet, säger Ewelina Andersson Edenbrink, STs sektionsstyrelse.

Klipp ur NSD i november 2017.

Klipp ur NSD i november 2017.

Foto:

BODEN2018-02-16 20:02

Migrationsverkets Region Nord varslade i december förra året 260 årsarbeten. I Norrbotten berörs 145 medarbetare. 123 jobb försvinner i Boden och 22 jobb i malmfälten.

– Hur många som kommer att sägas upp i praktiken går inte att besvara idag för det beror på om medarbetare tackar ja eller nej till erbjudande om omplacering.

Läs mer:Migrationsverket säger upp 145 i Norrbotten

Läs mer om: Stor oenighet kring uppsägningar

Läs mer: Regionchefen: Måste ha rätt kompetens kvar

I Boden sägs personalen upp på grund av arbetsbrist trots att det pågår övertidsinsatser, enligt ST. Facket anser också att det finns många luckor till exempel för tjänstlediga eller föräldralediga medarbetare som inte bemannas.

– Ungefär en tredjedel av de anställda på vissa befattningar som ska vara kvar är inte på plats. Andra regioner har valt att dra ned strecket för att ha rätt antal årsarbetare medan Region Nord har dragit strecket efter antal medarbetare. Man hade kunnat välja att dra ned strecket eftersom att man ser att man inte kommer klara bemanningen, säger Ewelina Andersson Edenbrink.

Omplaceringarna hade kunnat lösas genom att erbjuda vikariat för dem som är tjänstlediga eller föräldralediga.

– Erbjudanden som kan vara skäliga ska erbjudas där de finns i närområdet. Nu har folk erbjudits omplacering till en annan ort där man också säger upp folk och tackar någon nej går inte erbjudandet vidare, säger Andersson Edenbrink.

Enligt henne har också arbetsgivaren antytt att man kommer vara i en rekryteringsfas inom kort.

– ST menar att det är oansvarigt både gentemot skattebetalarna, det är en dyr process att rekrytera, och gentemot de anställda som blir uppsagda men också för de som blir kvar. De anställda förväntas först gå kort på personal och sen lära upp ny personal, något som går ut över produktionen.

– Utan tvekan hade man kunnat behålla flera tillsvidareanställda istället för att säga upp dem och ändå inte fyllt alla vakanser, säger Ewelina Andersson Edenbrink.

Hon är också besviken över att när Migrationsverkets generaldirektör står och säger att handläggarna gör för lite ser ledningen regionalt till att skapa en situation där personalen som är kvar inte ges förutsättningar för att klara uppdraget som getts.

– Flera årsarbetare saknas på flera orter och boendeplatserna är inte avvecklade när personalen går. Det innebär att de som är kvar ska göra samma mängd arbete på färre anställda innan det är i balans mellan arbetsuppgifter och årsarbetare, säger Ewelina Andersson Edenbrink.

ST är också oroliga att Region Nords ledning inte ser att det finns en stor risk att inte nå produktionen och att man inte tar det faktum att Region Nord har högst sjukskrivningstal på hela Migrationsverket på allvar.

– I förlängningen är ST rädda att den här styrningen kommer innebära att Region Nord inte längre fyller sin funktion och att man till slut avvecklas. Situationen hade lätt kunnat lösas med att dra ned strecket och sett till att antal personer på plats är i paritet med budgeten, inte färre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om