Den första lokala primärförhandlingen som skötts av Catharina Backelund, ordförande och Linus Olsson, vice ordförande i ST sektion Nord slutade i oenighet den 9 januari.
– Därför kontaktades ST centralt och vår ombudsman. Vi kommer att begära central förhandling där förbundet ska förhandla kring vissa saker, säger Olsson.
I och med att det råder förhandlingssekretess så kan inte Olsson gå in och kommentera oenigheten fullt ut. Men det är framförallt den felaktiga statliga tiden i förhandlingsunderlaget från arbetsgivaren som är det mest oroväckande för migrationsverkets anställda som riskerar uppsägning.
– Vi har lyft fram konkreta exempel där arbetsgivaren missat flera år från andra statliga myndigheter förutom Migrationsverket. ST har fått arbetsgivaren att erkänna att allt i underlaget inte stämmer. Det är en av de största förhandlingsfrågorna.
Med hänsyn till felaktigheterna så har ST yrkat på att man vill ajournera förhandlingarna tills vidare så att arbetsgivaren hinner säkerställa att materialet stämmer så att varje anställd har en korrekt tid.
– Ett fel i underlaget var en kvinna som jobbat fem år åt försäkringskassan och lika många år åt Migrationsverket. Men istället för tio år i statlig tjänst så upptäckte vi att hon bara fått medräknat åtta år.
Hur kan det bli ett så gravt fel?
– Ja, det undrar vi med. Men arbetsgivaren tycker inte att facket behöver svaren utan att man kan förhandla ändå. Arbetsgivaren pratar med kluven tunga i detta fall, säger Linus Olsson.
Det som skött förhandlingarna för arbetsgivaren är kanslichefen Mats Engman, Region Nord.
När det gäller turordningskretsar finns också synpunkter.
– Vi kan ha en handläggare som jobbat i 20 år, men chefen behöver hjälp att handlägga vissa arbetsuppgifter. När turordningskretsen ska fastställas så hamnar handläggaren med längre anställningstid i assistentgruppen på grund av nya arbetsuppgifter och handläggaren med sju månader på dennes ställe och kanske blir kvar trots mycket kortare anställningstid. Vi kan se det i region Nord att man har handplockat individer som har mindre statlig tid, än personer som jobbat längre och på så vis kan hamna i farozonen att få gå. För att en person blivit räddad eller flyttad tack vare ett arbetsledningsbeslut till en annan enhet.
Dessa arbetsledningsbeslut och omflyttningar ställer också till det enligt facken när folk blir övertaliga och det ska göras en vakansprövning.
– En vakansprövning görs om man kan erbjuda personen ett jobb om det finns någon ledig plats någonstans på en avdelning.
– Men genom att flytta personer innan man gör denna prövning så minskas ju också möjligheten att man kanske man omplacera en person, säger Linus Olsson.