Smällen: Minus för Pride – skrotar artister

Kommunen nekade Luleå Pride bidrag. Då tvingas festivalen dra tillbaka artistbokningar – och räknar med ett minusresultat.

1 juni 2018 17:48

De senaste åren har RFSL ansökt och beviljats stöd på 230 000 kronor till huvudartister på Luleå Pride. Till sommarens evenemang var förhoppningen att stjärnor som Silvana Imam och Beatrice Eli skulle besöka Stadsparken, men då kommunstyrelsens arbetsutskott avslog årets ansökan blev situationen en helt annan.

Plötsligt hade RFSL inte råd att boka några stora artister – och pengar till redan klara bokningar får plockas ur en annan plånbok.

– Vi hade hunnit boka på lite grann, vi fick besked för drygt en vecka sedan och då kan man inte boka artister. Jag har därför hunnit boka på ganska mycket, men inte de dyra akterna – så det blev inga sådana, säger projektledare Joakim Hackström Larsson.

LÄS MER: Då avgörs Luleå Prides öde

Ett tiotal artister var kontaktade, inklusive Melodifestival-stjärnor och kända HBTQ-profiler.

– Vi hade tankar på Beatrice Eli, men hon blev bokad av Musikens makt. Vi hade också hoppats på Silvana Imam någon gång, men det får nog vänta. Vi hade inte hunnit förhandla något pris med henne, vi väntade på besked om pengarna, säger Hackström Larsson.

Projektledaren berättar att den ekonomiska situationen gör att utbudet nu blir mindre än någonsin och att det framförallt kommer märkas under fredagen och söndagen.

– Jag hoppas att de som känner till oss sedan tidigare kommer detta år också, men däremot har vi kanske svårare att nå ut och locka nya besökare, säger han.

LÄS MER: De uppträder i parken på Luleå Pride

Helena Carlsson, ordförande för RFSL, berättar att de hade räknat med bidraget på 230 000 kronor och att det negativa beskedet blev "en omställning".

– Jag har förståelse för att de har en begränsad budget precis som alla andra, men det känns tråkigt att de inte vill lägga samma medel på Luleå pride som tidigare. Det känns väldigt tråkigt, säger hon.

Kommer ni gå mycket minus?

– Det är väl en del. Vi är vana vid att få det här stödet och Luleå kommun har sett festivalen som ett viktigt evenemang där de har gått in med de här pengarna. Vi är vana vid att kunna lägga ner en del på teknik och föreläsningar och vill inte dra ner på det heller. Därför kommer det bli lite minus, men det blir en festival i alla fall.

Det saknas större musikakter ...

– Det blir en konsekvens så klart, vi måste hantera det genom att planera våra utgifter. Det är därför vi har sökt pengar på det sättet som vi har gjort, för att kunna höja nivån och prisbilden på vissa artister, säger Carlsson.

Kommer publiken märka av den ekonomiska sitsen?

– Gemene man kan nog inte peka ut någon stor artist, men väl där tror jag inte att besökarna kommer tänka på det den större delen av tiden. Vi har ändå försökt ha ett program som vi brukar ha.

– Jag tror att man kommer märka det när man tittar efter höjdpunkter utöver paraden, där kanske gemene man inte känner igen ett artistnamn specifikt.

Alla musikakter på Luleå Pride

Stadsparken:

Lash, Mandy Rich, Loving Embers, Hampus Carlsson, Tall Blonde, Gabriel Fontana, Davio Di (även Ebeneser), Arrhult, The Hat, Isak Uddström.

Bistro Norrland:

These Heavy clouds

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser